Ovako Republika Srpska proslavlja svoj san: Liturgija, svečani defile, koncert i vatromet u Banjaluci i Beogradu

09.01.2024

12:16

0

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske, jer je na taj dan 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH

Ovako Republika Srpska proslavlja svoj san: Liturgija, svečani defile, koncert i vatromet u Banjaluci i Beogradu
Copyright TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Pod sloganom "Simbol slobode", danas se nastavlja program obeležavanja 9. januara - Dana Republike Srpske. 

Obeležavanje Dana Republike Srpske počelo je juče polaganjem venaca, odavanjem pošte palim borcima i svečanom akademijom u Banjaluci. Jutros je počelo svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio patrijarh srpski Porfirije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. 

Patrijarh je poručio da je Republika Srpska izraz vekovne težnje srpskog naroda da živi u slobodi, pravdi i u miru sa svima. Zato je važno da imamo ljubav prema Bogu i jedni prema drugima, naglasio je patrijarh srpski Porfirije, čestitajući Dan Republike Srpske.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
 

 

Program obeležavanja Dana Republike nastavljen je u 10 časova polaganjem venaca na srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik na Sokocu. Sledi uručivanje odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Kulturnom centru Banski dvor.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
 

 

Sednica Senata Republike Srpske biće održana u Palati Republike u 14 časova, a centralni događaj - svečani defile - biće održan na Trgu Krajina u 17 časova.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
 

 

Nakon defilea u 19 sati biće održan koncert na centralnom banjalučkom Trgu Krajine na kojem će nastupiti regionalne zvezde Danica Crnogorčević, Aca Lukas, Miroslav Ilić i Baja Mali Knindža.
U Narodnom pozorištu Republike Srpske u 20 časova biće odigrana predstava Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije (Aleksandrinskog teatra) iz Sankt Peterburga.

Vatrometom širom Republike Srpske i u Beogradu biće završena do sada najspektakularnija proslava rođendana Republike Srpske. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su sinhronizovani vatromet danas u 20 sati u svim gradovima Srpske i u Beogradu, povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
 

 

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je na taj dan 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda, prenosi Srna.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike