Raskol u DPS-u: Duško Marković formira novu partiju, evo koji su njegovi motivi da okrene leđa Milu

07.11.2023

13:20

0

Marković je dodao da je dobro što je Crna Gora dobila vladu i da bi premijeru Milojku Spajiću trebalo dati šansu

Raskol u DPS-u: Duško Marković formira novu partiju, evo koji su njegovi motivi da okrene leđa Milu
Copyright Printscreen Youtube

Bivši predsednik Vlade Crne Gore i bivši poslanik DPS-a Duško Marković izjavio je da razmišlja o formiranju nove stranke, ali da još nije doneo odluku.

– Razmišljam, ne samo o tome da ja formiram stranku, nego šta sve treba uraditi u evropskom i građanskom bloku da bi se konsolidovali i da bi Crna Gora izašla iz ovog permanentog rizika ponora koji je otvoren pred njenom budućnošću – rekao je Marković. 

Marković je dodao da je dobro što je Crna Gora dobila vladu i da bi premijeru Milojku Spajiću trebalo dati šansu da sprovede evropsku agendu, uprkos opstrukcijama koja ima i na unutrašnjem i na spoljnopolitičkom planu.

– Ali način na koji je izabrana ne ide u prilog demokratskoj i politički uređenoj državi, pa smatram da je Crna Gora danas ozbiljno ugrožena. Prestrog bih bio za sebe lično, mada vidim takve dramatične ocene svakoga dana o tome da je Crna Gora izgubljena, da Crna Gora nestaje. Crna Gora je devastirana, Crna Gora je ugrožena. Nad Crnom Gorom je mutni oblak pretnji i nesreća, ali Crna Gora ima unutrašnji i građanski potencijal. On sada nije u prvom planu, ne zbog tog potencijala koji nestaje, nego zbog političkog vođstva koji taj potencijal očigledno na pravi način ne usmerava – kazao je Marković.

Ocenio je da je poslata loša poruka time što u novoj Vladi nema predstavnika svih manje brojnih naroda, jer su oni tkivo Crne Gore, ali poručuje da je dobro što je deo albanskih partija ipak deo nje.

– Ne mogu Albanci iz 2006. godine biti za Crnu Goru lošiji od Albanaca iz 2023. godine. Ja to tako ne mogu da mislim. Postoje neki drugi, pragmatični interesi, okolnosti su se promenile. Ali verujem da, ako Crna Gora bude ugrožena i bude dalje išla u propast, da oni neće stojati i držati pod ruku one koji Crnu Goru vode u tom pravcu. Dakle, ne mislim da je to loše, već da to može biti od pomoći – istakao je Marković. 

Kasno Duško na Kosovo stiže

Postavlja se pitanje zašto Marković nije hteo da formira svoju partiju dok je DPS vladao Crnom Gorom čeličnom pesnicom, ili barem nakon 30. avgusta 2020. godine, nego se toga setio tek sad. Od pada DPS-a je prošlo više od tri godine i Marković je imao sve vreme ovog sveta da izađe iz te mračne DPS priče, ali nije to uradio. 

Marković je bio tipičan predstavnik DPS kadra, ali jedan od najvažnijih. Čovek koji je u Srbiji studirao i živeo, igrao fudbal za FK Srbija, srbovao je tokom devedesetih, sve dok njegov gazda Milo Đukanović nije okrenuo u antisrpskom smeru. Ponekad je tek, uglavnom na svadbama Markovićeve porodice, izronio taj srpski gen, kada su se čak pevale i četničke pesme. Kažu da Marković ima i zeta Srbijanca i da mu se rodbina i dalje venčava i krštava isključivo u SPC,  iako Duško istu konstantno napada. 

Moguće da Marković sada želi da opere svoju prošlost, pa pravi manevar otklona od DPS-a da bi spasao sebe. Obavljao je najodgovornije poslove i vršio funkcije u Crnoj Gori u eri kada su se dešavale najgore stvari - od kriminalnih afera do ubistava novinara i političkih neitomišljenika. Ipak, zna se da je on bio i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore i direktor Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) i na vrhuncu i premijer Crne Gore i to u eri kada je DPS krenuo u progon Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Uoči izbora 30. avgusta 2020. godine , tokom kampanje ostalo je zabeleženo da je Marković preteći izjavio da će se nakon tih izbora Crna Gora konačno razračunati sa Srbima, sa kojima će ,, odsada drukčije postupati''. Srećom i Marković i njegovi su tada poraženi i oterani na smetlište istorije i to Markoviću neće biti zaboravljeno sve i da pet novih partija pokuša da formira. 

 Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike