Da li je ovo moguće: Samo četiri službenika kontraobaveštajno pokrivaju celu državu?!

25.10.2023

12:23

0

Sektor za kontraobaveštajnu zaštitu ANB-a čine svega četiri osobe

Da li je ovo moguće: Samo četiri službenika kontraobaveštajno pokrivaju celu državu?!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nedavni slučaj „Tunel“ kada je, pre mesec dana, obijen depo Višeg suda u Podgorici, otvorio je mnoga pitanja. Jedno od njih, svakako, jeste i to kakva je, te da li uopšte i postoji, kontraobaveštajna zaštita crnogorskih institucija.

Ovom delatnošću, inače, bavi se Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB)

Prema informacijama do kojih je podgorička Borba nezvanično došla, sektor za kontraobaveštajnu zaštitu ANB-a čine svega četiri osobe!

Doskorašnji načelnik ovog odseka bio je sadašnji direktor Agencije, Boris Milić. Njega je, na tu funkciju, odmah po stupanju na dužnost, imenovao bivši direktor ANB-a, a sadašnji savetnik predsednika Jakova Milatovića za bezbednost, Dejan Vukšić. Po imenovanju Milića za v.d. direktora i, kasnije, direktora u punom mandatu, ovu funkciju nasledio je dugogodišnji službenik ANB-a, Dževad Kožar.

Podatak o tome koliko zaposlenih zvanično ima crnogorska obaveštajno-bezbednosna služba, kao i uopšteno Akt o sistematizaciji radnih mesta u ovoj instituciji, za sada je tajni podatak.

No, u jednom trenutku, tačnije 2014. godine, nije bilo tako. Naime, u Izveštaju o realizaciji Akcionog plana za implementaciju Plana unutrašnje reorganizacije javnog sektora za četvrti kvartal 2013 i prvi i drugi kvartal 2014 navodi se da je, zaključno sa junom 2014. godine u  ANB-u bilo zaposleno 306 lica.

- Kako je u maju 2013. godine, shodno podacima iz Plana, u ANB-u bilo ukupno radno angažovano 294 lica, proizilazi da je, zaključno sa junom 2014. godine, došlo do povećanja broja zaposlenih za 12 lica - navodi se, između ostalog, u pomenutom Izveštaju.

Ipak, u narednom Izveštaju iz 2021. godine, koji je izradilo tadašnje Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, na čijem je čelu tada bila Tamara SrzentićANB je ovaj podatak proglasila tajnim.

- Usled potrebe za zaštitom podataka o svojim zaposlenima, ANB nije izveštavala tadašnje Ministarstvo javne uprave o sprovođenju mera definisanih Planom - stoji u Izveštaju koji je 2021. godine izradilo Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija 42. Vlade Crne Gore

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike