Hrvat iz Bundestaga protiv Srba: Juratović nervozan zbog uspeha srpske koalicije u Crnoj Gori!

18.10.2023

18:00

0

On je kazao da ga tok formiranja nove crnogorske Vlade ozbiljno zabrinjava

Hrvat iz Bundestaga protiv Srba: Juratović nervozan zbog uspeha srpske koalicije u Crnoj Gori!
Josip Juratović - Copyright Ilustracija/Printscreen/Youtube/Wikipedia

Ne prestaje pritisak Zapada da koalicija "Za budućnost Crne Gore", uprkos dobrom izbornom rezultatu, ne može da bude deo nove crnogorske vlade 

Da bi Vlada, koju bi podržala koalicija "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG), neminovno dovela do blokade svakog procesa koji vodi ka suštinskoj stabilizaciji evropskog puta države Crne Gore, ocenio je poslanik nemačkog Bundestaga Josip Juratović.

On je kazao da ga tok formiranja nove crnogorske Vlade ozbiljno zabrinjava. 

- Dosadašnji tok formiranja nove vlade, a posebno najnoviji obrti, bude ozbiljnu zabrinutost u pogledu razumevanja značaja pretpristupnih pregovora zbog prevage partikularnih i opasnih ideoloških postavki koje su u neskladu sa onim što Crna Gora treba kako bi ispunila obaveze za ulazak u Evropsku uniju (EU) i bila ravnopravna članica Unije, deleći njene demokratske vrednosti i najbolje prakse - kazao je Juratović. 

Po mišljenju Juratoviča, ukoliko prosti zbir poslanika koji oblikuju vlast uključuje i one koji ne misle da je pitanje nezavisnosti tzv. Kosova završena stvar ili ne vide sukob u Ukrajini kao agresiju Rusije, ne priznaju navodni genocid u Srebrenici ili na NATO ne gledaju kao na porodicu kojoj pripadaju, odnosno ignorišu obaveze na putu ka EU, nema tu reči ni o kakvom proevropskom karakteru vlade.

On smatra da bi vlada, koju bi iz parlamenta podržala koalicija ZBCG, neminovno državu dovela u situaciju da svaki proces koji vodi ka suštinskoj stabilizaciji puta Crne Gore u evroatlantski savez, odnosno EU bude blokiran. 

- Opravdano već sada možemo pretpostaviti da bi se ona bavila pristupom EU na isti način kao što to čini Aleksandar Vučić u Srbiji – samo bi glumila da želi u EU kako bi dobila finansijsku podršku od EU i međunarodnih finansijskih institucija, jer je Crna Gora prezadužena, pogotovo kada uzmemo u obzir da je postala rob kineskih kredita - rekao je Juratović.

On je kazao da podrška ZBCG nedvosmisleno znači ulazak te koalicije direktno u strukture vlasti na velika vrata i to kroz više grana vlasti.

Juratović je rekao da je uloga Skupštine veoma važna, ali da se iz nacrta koalicionog sporazuma, koji su mediji objavili, vidi da se dodatno radi i na utvrđivanju datuma kada bi i u vladu ušli i ministri iz ZBCG, pored onog što bi oni već bili deo te vlade kroz druge nivoe javnih funkcionera. 

 - Znači, svi konstituenti takve moguće vlade će u nju ući sa punom svešću da postaju deo one politike koja se ne solidariše s politikom EU kada je, recimo, u pitanju agresija Rusije na Ukrajinu, što je danas razdelnica na međunarodnom političkom spektru, ili koja ne deli neke druge principe, politike i vrednosti EU - naveo je Juratović.

Na pitanje kako će na ovo rešenje mandatara gledati NATO partneri, Juratović je kazao da je Severnoatlantskom savezu potrebna Crna Gora kao partner na koga može da se sa sigurnošću osloni, s obzirom na to da je poverenje prilično oslabljeno posljednjih godina.

- Uvođenjem u vladu aktera koji su otvoreni protivnici NATO-a, uz podsećanje da bi to bila i vlada u kojoj niti jedan politički konstituent, koji je sada u igri da bude njen deo, nije glasao za članstvo Crne Gore u NATO-u, ozbiljno se produbljuju sumnje zapadnih partnera u iskrene namere vlasti u Crnoj Gori da bude deo ovog saveza, a što ne može unaprediti saradnju sa članicama Alijanse, niti doprineti pristupnim pregovorima sa EU - ocenio je Juratović.

Kako je naveo Juratović, uobičajeno je da se manjinske stranke priklanjaju aktualnim vladama jer se tako osećaju najzaštićenije, a politička participacija manjinskih naroda doprinosi i njihovoj ukupnoj inkluziji u društvu.

- Međutim, proces uspostavljanja ove nove vlade ne šalje manjinskim partijama dobre poruke, a težinu svemu daje i činjenica da se to događa u Crnoj Gori u kojoj danas imamo izraženu etničku i versku polarizaciju i nerezistentnost na uticaje Vučića - rekao je Juratović.

On je kazao da je očito da Spajić ima vidnih problema oko sastavljanja vlade, a što, kako je rekao, nije neočekivano imajući u vidu da je pokret iz kojeg dolazi bez iskristalisanog vrednosnog osnova, programa i cilja, ali i da sam mandatar nema dovoljno političkog iskustva.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike