Ovaj sok je zabranjen u Crnoj Gori: Prodaje se na benzinskim pumpama, a pomama za njim je i u Srbiji! (FOTO)

28.09.2023

13:26

0

Zbog veštačkih zaslađivača ovo piće nije preterano zdravo iz razloga što neka istraživanja navode da veštački zaslađivači mogu da poremete crevne bakterije i mikrobioom

Ovaj sok je zabranjen u Crnoj Gori: Prodaje se na benzinskim pumpama, a pomama za njim je i u Srbiji! (FOTO)
Ilustracija - Copyright Pixabay

Napitak Prime je u Crnoj Gori privremeno zabranjen dok se ne ispita u laboratoriji, a kako kažu iz tamošnjeg Instituta za javno zdravlje, kofein koji sadrži utiče na centralni nervni sistem, bubrege i mozak, a posebno je opasno ako se kombinuje sa alkoholom.

Ovaj sok se prodaje i u Srbiji na pojedinim pumpama. Košta oko 1.000 dinara, a kako smo saznali deca ga masovno kradu.

Napitak "Prime" je postao jako popularan među decom školskog uzrasta. Kupuje se na benzinskim pumpama, a da biste kupili pola litre ovog soka morate da izdvojite hiljadu dinara.

Kako se navodi u opisu prodavaca u Srbiji, ovaj napitak je namenjen svim sportistima i fizički aktivnim ljudima budući da pruža odgovarajuću hidrataciju i da ne sadrži kofein i gluten.

Postoje dve vrste ovog pića, Prime Energy i Prime hidration, i jedan i drugi sadrže vitamine B6 i B12, minerale, kokosovu vodu i veštačke zaslađivače, međutim jedina razlika je u tome što Prime Energy sadrži kofein.

Zbog veštačkih zaslađivača ovo piće nije preterano zdravo iz razloga što neka istraživanja navode da veštački zaslađivači mogu da poremete crevne bakterije i mikrobioom.

Jedan od važnijih podataka je i da je Prime zabranjen za decu mlađu od 15 godina, dok Prime Energy nije za one ispod 18 godina.

 

 

I kako navodi news24com, BCAA supstance, koje su zaslužne za rast mišića, mogu uticati na razvoj fetusa, a pošto nije bilo studija o uticaju na decu mlađu od 18 godina, ne postoji garancija za njihovu bezbednost.

Brojni roditelji su se žalili na društvenim mrežama o trenutnoj popularnosti ovog napitka, a jedan roditelj je rekao kako deca kupuju Prime i potom ga u školi prodaju u manjim količinama jer nisu svi vršnjaci u mogućnosti da plate hiljadu dinara za flašicu soka, i to nije sve. Među osnovcima je zavladao i trend fotografisanja sa flašicom Prime-a, koje se takođe naplaćuje ukoliko dete ne može samo da ga kupi.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike