Predsednik opštine Nikšić Kovačević: Očekujem da tužilac postupi nepristrasno i po zakonu, a to znači da proglasi da krivičnog dela nema

28.09.2023

12:09

0

Advokat Sava Kostić rekao je da očekuje da tužilac danas donese odluku i odbaci krivičnu prijavu

Predsednik opštine Nikšić Kovačević: Očekujem da tužilac postupi nepristrasno i po zakonu, a to znači da proglasi da krivičnog dela nema
Marko Kovačević - Copyright Printscreen/Youtube/UnicefMontenegro

Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević negirao je pred tužiocem da je počinio krivično delo povreda ugleda Crne Gore.

- Očekujem da postupi nepristrasno i po zakonu, a to znači da proglasi da krivičnog dela nema, kao što i nema. Da se prekine ta vrsta političkih i medijskih uticaja na na institucije u kojima se neke nebitne stvari na ovakav način plasiraju i opterećuju se njima javnost - kazao je Kovačević.

Istakao je da kao predsednik Opštine ima važnijih obaveza.

- Pošto je bio u pitanju događaj koji se ticao Dnevnog centra za decu ometenu u razvoju, koji je u vlasništvu Opštine Nikšić, izdavač "Štampar Makarije" iz Beograda izdao je zbirku tekstova o ovom slučaju u moju odbranu koju su napisali grupa autora, među kojima su i Blagoje Baković, Matija Bećković, Emir Kusturica. Čitav tiraž od prodaje te knjige biće ustupljen Dnevnom centru i da na taj način zatvorimo ovaj krug i ovu priču koja je bila za sve nas vrlo neprijatna, tako što ćemo u krajnjem pomoći onome kome treba pomoći - istakao je Kovačević.

Advokat Sava Kostić rekao je da očekuje da tužilac danas donese odluku i odbaci krivičnu prijavu.

- Kovačević je negirao i dao odbranu kojom je u potpunosti objasnio sve što je bitno za predmetni događaj i za položaj njegovih ruku i prstiju na tom događaju u trenutrku intoniranja državne himne. Smatram da nadležni tužilac na bazi onoga što je čuo od Kovačevića i na bazi materijalnih dokaza koji su danas dostavljeni, na bazi saznanja, a pre svega na bazi njegovog dugogodišnjeg rada i iskustva već danas doneti odluku i odbaciti krivičnu prijavu i odbaciti ovu stvar. Ovo zbog toga što u konkretnom slučaju nema protivpravnosti i ne postoji radnja izvršavanja krivičnog djela. Ne postoji ni jedan propis koji zabranjuje bilo kome, pa i Kovačeviću, da ima takav položaj tela kakav je imao, i ono što je najjasnije je što ne postoji umišljaj niti dokaz da je sa umišljajem poreduzeo izvršenje krivičnog dela za koji je podnijeta krivična prijava - rekao je Kostić.

Istakao je da položaj ruku i prstiju nije delikt, što znači da nema ni jednog krivičnog dela, a čitav slučaj doživljava kao jedan vid političke hajke koj se vodi protiv Kovačevića sa ciljem da se utiče na institucije sistema da oni zloupotrebljavaju svoje položaje.

- Možda ovaj slučaj bude lakmus papir za neki budući izveštaj Evropskoj komisiji u oblasti pravosuđa - rekao je Kostić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Borba.me

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike