Šta će biti sa popisom stanovišta u Crnoj Gori? Nakon Albanaca i Bošnjačko veće traži odlaganje

26.09.2023

14:06

0

Odlaganje na mesec dana ili dok se ne steknu neophodni institucionalni uslovi

Šta će biti sa popisom stanovišta u Crnoj Gori? Nakon Albanaca i Bošnjačko veće traži odlaganje
Ilustracija - Copyright Pixabay

Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog veća u Crnoj Gori Mirsad Rastoder pozvao je Vladu da donese odluku o odlaganju popisa na mesec dana, ili dok se, kako navodi, ne steknu neophodni institucionalni uslovi da se popis uradi kvalitetno, temeljito, na zakonit i sveobuhvatan nači.

Popis stanovništva u Crnoj Gori zakazan je za 1. novembar.

 - Imajući u vidu da predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori, treba iskazati i precizno opisati populaciju naše države, i da će prikupljeni podaci biti korišteni u narednim godinama, a možda i decnijama, kao verodostojan izvor u socijalnoj i demografskoj sferi, smatramo da treba obezbediti sve neophodne preduslove da se popis sprovede na zakonit, celovit i detaljan način, uz potpunu slobodu izražavanja građana - saopštio je Rastoder. 

On kaže da podržava zahtev predstavnika albanskog naroda, koji su zatražili odlaganje Popisa na mesec dana, da bi se stvorili neophodni uslovi.

- Kako u smislu štampanja popisnog materijala na svim jezicima u službenoj upotrebi, tako i u svim drugim segmentima institucionalne spremnosti za provođenje popisa. Pred nama je vrlo ozbiljan i, nadasve, osetljiv proces u kome sve institucije, prevenstveno Uprava za staitstiku, ali i Opštinske popisne komisije, moraju biti svesne odgovornosti i zato nije trebalo žuriti i biti nespreman u bilo kojem segmentu - naveo je Rastoder.

Smatra da brižljivo treba pripremiti timove instruktora i popisivača, uz potrebnu edukaciju za rad na terenu, kako bi svi građani bili adekvatno popisani i slobodno iskazali podatke o sebi i članovima svojih porodica.

- Svaka vrsta institucionalne nepripremljenosti, površnosti i brzine može izazvati probleme, koji tokom procesa popisivanja mogu dovesti do nepotrebnih grešaka, nepotpunih podataka, diskriminacije, i moguće društvenih tenzija koje mogu dovesti u pitanje ceo proces Popisa stanovništva - zakljucio je Rastoder, preneo je podgorički portal Dan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike