Susret ruskog patrijarha i pape u Crnoj Gori?

26.01.2023

15:16

0

Autor: Ekipa 24sedam

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović ponudio je papi Franji da Crna Gora bude domaćin novom susretu poglavara Katoličke crkve i patrijatrha ruskog Kirila

Susret ruskog patrijarha i pape u Crnoj Gori?
Papa Franja i patrijarh Kiril - Copyright AP Photo/Alessandra Tarantino/Alexander Zemlianichenko, Pool

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović ponudio je papi Franji da Crna Gora, odnosno njen glavni grad Podgorica, bude domaćin novom susretu poglavara Katoličke crkve i patrijatrha ruskog Kirila, što je papa prihvatio, piše portal podgoričkog Dana pozivajući se na svoja saznanja.

Sastanak pape Franja i ruskog patrijarha Kirila održan je na Kubi 12. februara 2016. godine. To je bio prvi takav sastanak u istoriji.

Abazović je 10. oktobra prošle godine u Vatikanu razgovarao sa papom Franjom i tom prilikom sagovornici su se saglasili da su na istoj misiji i da svako na svoj način mora doprineti miru u teškim vremenima za celi svet.

- Predlažem da Crna Gora organizuje Vaš novi susret sa patrijarhom ruskim Kirilom, koji bi sigurno doprineo miru u svetu. Bili bismo dobri domaćini jer je Crna Gora primjer promocije dobrosusedskih odnosa i regionalne stabilnosti, uz baštinjenje civilizacijskih dostignuća - rekao je tada Abazović.

Njegova inicijativa naišla je na odličan prijem u Vatikanu i kod pape lično, piše portal.

- Odmah vam mogu reći da prihvatam poziv da Crna Gora bude domaćin novog susreta - rekao je, kako se navodi, papa Abazoviću.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike