Ruski patrijarh izneo uslove za mir u Ukrajini i svetu: Ne možemo da ne tugujemo za ubijenima i ranjenima

07.01.2023

09:07

0

Autor: 24sedam

Prema njegovim rečima, najužasniji svetski konflikti u svetu danas se dešavaju zbog udaljenosti čoveka od vere

Ruski patrijarh izneo uslove za mir u Ukrajini i svetu: Ne možemo da ne tugujemo za ubijenima i ranjenima
Patrijarh Kiril - Copyright Oleg Varov, Russian Orthodox Church Press Service via AP

Ruska pravoslavna crkva tuguje i moli se za sve poginule i ranjene u sukobu u Ukrajini, poručio je u božićnoj poslanici Kiril, patrijarh moskovski i sve Rusije.

- Na žalost, radost božićne proslave sada je u senci zbog poznatih ratnih zbivanja. Ne možemo da ne tugujemo za ubijenima i ranjenima, zaista tugujemo i molimo se za njih. Svom dušom saosećamo se sa svima onima koji su ostali bez domova i bili prinuđeni da napuste zonu sukoba i presele na bezbednije mesto - naveo je Kiril.

Kako je istakao, mir u Ukrajini i celom svetu moguć je samo ako u životima ljudi postoji vera.

- Verujemo da će se kroz molitve vernika obnoviti mir i među narodima svete Rusije i svuda gde ga danas nema. Ali, za takvo nešto potreban je samo jedan uslov: car sveta, Gospod mora biti s nama. Odstranjivanje Boga iz života, stvaranje tehnokratske bezdušne civilizacije kojoj Bog nije potreban-to je nešto najstrašnije što se može zamisliti - rekao je Kiril u božićnoj poslanici u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

Prema njegovim rečima, najužasniji svetski konflikti u svetu danas se dešavaju zbog udaljenosti čoveka od vere.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Patrijah Kiril

- Oslanjajući se na veru, konflikti se mogu prevazići. Daj, Bože, da nam živa vera koja nam je darovana kroz ovaploćenje sina Božjeg pomogne da uredimo život i međusobne odnose, i više od toga – odnose među državama, da eliminišemo iz njih zlobu i protivrečnosti koji sada ugrožavaju opstanak čitavog čovečanstva - rekao je Kiril.

Ruski patrijarh se osvrnuo i na pokušaje da se uništi kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva, nazvavši ih jadnim i pozvao je vernike da se mole za one koje pokušavaju da proteraju iz Kijevsko-pečerske lavre.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike