"Recimo ne nasilju i novim žrtvama": Papa Franja pozvao na prekid agresije u Peruu

22.01.2023

17:46

0

On je pozvao sukobljene strane na povratak na put dijaloga

"Recimo ne nasilju i novim žrtvama": Papa Franja pozvao na prekid agresije u Peruu
Papa Franja - Copyright AP Photo/Andrew Medichini

Papa Franja je tokom tradicionalnog nedeljnog obraćanja vernicima na Trgu svetog Petra u Rimu pozvao na prekid nasilja u Peruu u kome je do sada zvanično stradalo 50 ljudi, prenosi Rojters.

- Recimo ne nasilju, bez obzira na to od koga potiče. Recimo ne novim žrtvama - rekao je papa na svom rodnom španskom jeziku, vrativši se posle na italijanski.

Papa Franja je pozvao sukobljene strane na povratak na put dijaloga "među braćom istog naroda, uz poštovanje ljudskih prava i zakona." On je reagovao na jučerašnje rasplamsavanje sukoba demonstranata i policije u Peruu, nakon što je jedna od najstarijih zgrada u prestonici izgorela do temelja, a predsednica Dina Boluarte obećala da će biti oštrija prema "vandalima."

Tanjug/AP/Guadalupe Pardo
Demonstracije u Peruu

Politička kriza u Peruu je započela svrgavanjem i hapšenjem bivšeg levičarskog predsednika Perua Pedra Kastilja u decembru prošle godine zbog pokušaja da raspusti Kongres. Pedro Kastiljo je iz zatvora poručio da sebe i dalje smatra legitimnim predsednikom Perua i pozvao svoje pristalice na proteste protiv nove predsednice Dine Boluarte.

Predsednica Perua je odbacila pozive da podnese ostavku i raspiše vanredne izbore i umesto toga pozvala na dijalog i obecala da ce kazniti sve koji su umešani u nemire.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike