Papa Franja odao počast kardinalu koji je bio osuđen za seksualno zlostavljanje tinejdžera

11.01.2023

14:12

0

Kardinal Pel, koji je uvek tvrdio da je nevin, proveo je 13 meseci u zatvoru pre nego što je Visoki sud Australije ukinuo presudu

Papa Franja odao počast kardinalu koji je bio osuđen za seksualno zlostavljanje tinejdžera
Kardinal Džordž Pel - Copyright AP Photo/Gregorio Borgia, File

Papa Franja rekao je da je preminuli kardinal Džordž Pel bio verni sluga Božiji koji bez oklevanja i istrajno pratio svog Gospoda u vremenima iskušenja iako se radi o čoveku koji je svojevremeno bio osuđen zbog seksualnog zlostavljanja. 

Papa je u pismu upućenom rektoru Kolegijuma kardinala konstatovao da je Pel, bivši vatikanski blagajnik, radio svoj posao odlučno i mudro.

Kardinal Džordž Pel, koji je bio osuđen za seksualno zlostavljanje u Australiji, preminuo je juče u 81. godini.

Pel, koji je služio i kao nadbiskup Melburna i Sidneja pre nego što je postao jedan od papinih glavnih pomoćnika, najviši je crkveni velikodostojnik ikada osuđen za takvo krivično delo.

Umro je od srčanih komplikacija nakon operacije kuka, saopštili su crkveni zvaničnici.

On je napustio svoju funkciju 2017. godine, kada se vratio u Australiju zbog suđenja po optužbama za seksualno zlostavljanje dece.

Osuđen je 2018. za zlostavljanje dvojice tinejdžera iz hora u katedrali Svetog Patrika u vreme dok je bio nadbiskup Melburna 1996. godine.

Porota je Pela proglasila krivim nakon četvoronedeljnog suđenja, ali presuda nije tada objavljena zbog zabrane medijskog izveštavanja sa suđenja.

Kardinal Pel, koji je uvek tvrdio da je nevin, proveo je 13 meseci u zatvoru pre nego što je Visoki sud Australije ukinuo presudu 2020.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike