Ruski patrijarh upitao: Da li je mržnja prema pravoslavlju dovela do bombardovanja Srbije?

23.12.2022

10:35

0

Autor: 24sedam

Sukob u Ukrajini je posledica dugotrajnog civilizacijskog sukoba, izjavio je patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril

Ruski patrijarh upitao: Da li je mržnja prema pravoslavlju dovela do bombardovanja Srbije?
profimedia-0581546291 - Copyright Profimedia

Postalo je očigledno da su oni koji su rasplamsali vatru građanskog sukoba u Ukrajini želeli, a žele i danas, da je „prošire na sve zemlje ruskog sveta“, kaže patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril.

Sukob u Ukrajini je posledica dugotrajnog civilizacijskog sukoba, izjavio je patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril.

Profimedia
NATO bombardovanje Beograda

- Osvrćući se na okolnosti iz kojih je ovaj sukob krenuo, možemo, između ostalog, u njima uočiti neospornu versku dimenziju: iracionalnu mržnju prema narodima koji ispovedaju pravoslavlje. A ako pogledamo u prošlost, moramo postaviti pitanje: da li je ta mržnja i bila razlog da se celokupna moć zapadne vojne mašinerije obruši na Jugoslaviju 1999. godine? Nije li to razlog što se ekonomskim i političkim ucenama, uz pomoć takozvanih obojenih revolucija, dosledno zabija klin između zemalja čiji su narodi nosioci pravoslavlja? - rekao je patrijarh okupljenom sveštenstvu svoje eparhije, prenosi RT.

Manifestacija ove mržnje se, prema njegovim rečima, vidi u progonu Ukrajinske pravoslavne crkve, podsticanju raskola od strane državnih organa Ukrajine, a kasnije i, nažalost, podržavanje svega toga od strane pojedinih poglavara Pomesnih Crkava, koji sprovode volju međunarodnih pokrovitelja.

- Ruski mirovni napori u cilju okončanja rata (u Donbasu) dosledno su sabotirale i ukrajinske vlasti i zapadne zemlje, a dalji razvoj događaja o tome jasno svedoči. Mirovni pregovori nisu zaustavili rat, naprotiv – jedna strana u sukobu je cinično koristila pregovore za gomilanje snaga i dalju eskalaciju - naveo je patrijarh.

Štaviše, dodaje, postalo je očigledno da su oni koji su rasplamsali vatru građanskog sukoba u Ukrajini želeli, a žele i danas, da je „prošire na sve zemlje ruskog sveta, na celokupnu teritoriju kanonske Crkve – na Rusiju, Belorusiju, baltičke zemlje, Moldaviju, zemlje Kavkaza i Srednje Azije“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike