Novi napad na Republiku Srpsku: Dodik poručio da su Šolcove netačne tvrdnje rezultat propagande iz Sarajeva

05.05.2022

21:22

0

Autor: 24sedam

Republika Srpska, niti bilo ko u njoj ne vodi secesionističku politiku, niti postoji ijedan akt kojim bi se mogle dokazati takve neistine, rekao je Dodik

Novi napad na Republiku Srpsku: Dodik poručio da su Šolcove netačne tvrdnje rezultat propagande iz Sarajeva
TANJUG/ JADRANKA ILIC

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik odbacio je optužbe nemačkog kancelara Olafa Šolca da vodi secesionističku politiku, ističući da ne shvata kako jedan važan državnik može olako da iznosi lažne narative koji su rezultat sarajevske propagande.

- Republika Srpska, niti bilo ko u njoj ne vodi secesionističku politiku, niti postoji ijedan akt kojim bi se mogle dokazati takve neistine koje bi da stalnim ponavljanjem postanu istina - rekao je Dodik i dodao da je “iznenađen da je nemački kancelar tako olako izneo neproverene kvalifikacije, jer se ipak radi o kancelaru najmoćnije države u EU” i ponovio da je “netačna Šolcova izjava o navodnoj secesiji i njegovoj ulozi u tome”.

- Kancelar Šolc je govorio i o vladavini prava za koju izgleda smatra da je privilegija samo moćnih država, jer kako onda objasniti činjenicu da ta ista Nemačka podržava Kristijana Šmita koji je mimo svih pravnih pretpostavki došao u BiH i rekao `ja sam visoki predstavnik`. Ako ćemo se ponašati principijelo, vladavina prava bi trebalo da bude imperativ kako u Nemačkoj, tako i u BiH. U suprotnom, floskule o vladavini prava su demagoške lekcije, u ovom slučaju uvaženog kancelara - kazao je srpski član Predsjedništva BiH.

Zahvalan predsedniku Srbije

On je poručio da Republika Srpska ostaje privržena Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu, a da moćni mogu da nastave svoj performans, ističući da je dobro što je predsednik Srbije bio u poseti Nemačkoj.

- Veoma je važno što je predsednik Aleksandar Vučić imao priliku da se osvrne na situaciju u BiH i veoma sam mu zahvalan na tome - rekao je Dodik.

Podsetimo, predsednik Srbije se juče sastao sa nemačkim kancelaro Olafom Šolcom. Vučić je posle tog sastanka, između ostalog, poručio da Srbija ne ugrožava nikoga na Zapadnom Balkanu i da su takvi navodi bestidne neistine o našoj zemlji.

BONUS VIDEO:

Tanjug

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti