Vučić poručio iz Berlina: " Za sve koji kažu da Srbija nekoga ugrožava, to je bestidna neistina"

04.05.2022

16:41 >> 20:14

0

Autor: J.B.O.

Predsednik se nakon sastanka oglasio na Instagramu i otkrio koje su bile teme razgovora sa nemačkim kancelarom

Vučić poručio iz Berlina: " Za sve koji kažu da Srbija nekoga ugrožava, to je bestidna neistina"
Vučić, Šolc 1 - Copyright Printscreen/instagram/Budućnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Berlina nakon što se sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Srbija ne ugrožava nikoga na Zapadnom Balkanu, i takvi navodi su bestidne neistine o našoj zemlji, izjavio je danas u Berlinu predsednik Aleksandar Vučić i dodao da je to i preneo nemačkom kancelaru Olafu Šolcu u njihovom razgovoru.

Na konstataciju novinara da svaki dan iz regiona i Evrope upozoravaju da neko nekoga ugrožava na Zapadnom Balkanu, pod uticajem Putina, misleći na Srbiju, i pitanje kakav je njegov odgovor na to, Vučić je rekao da nikada ne koristi priliku, ni u bilateralnim razgovorima, niti na konferencijama za štampu, ne kritikuje druge, smatrajući to merom pristojnosti, ali da su svi takvi navodi “bestidne neistine”.

- Za sve koji kažu da Srbija nekoga ugrožava, to je bestidna neistina. To sam rekao i Šolcu, i javno, i ministarki Berbok kada je bila u Beogradu i to ponavljam stalno. A, da li ja govorim istinu, ili ti drugi, vereme je pred nama, pa će to moći da potvrdi ili negira i sam Šolc - rekao je Vučić.

Na pitanje da li je razgovor sa Šolcom bio težak, kao što je i očekivao, Vučić je rekao da se, kada se čuje koje su teme u pitanju, jasno da razgovor nije bio lak.

- Kada razgovarate sa Nemačkom, uvek morate da imate najveću dozu odgovornosti i ozbiljnosti, ali Šolc je učinio sve da imamo izuzetno konstruktivan, sadržajan, fer i dobar razgovor - rekao je Vučić.

Na pitanje da li će podržati nemačke investicije u Srbiji, Šolc je rekao da su bilateralni ekonomski odnosi dve zemlje dobri, i da je to znak šta žele da urade i na dalje tokom ovde godine i u narednom periodu.

- Nemačka je najveći ekonomski i trgovinski partner Srbije, kao što smo i mi njen u regionu. Za nas su važne reči kancelara Šolca, koji je danas više puta ponovio da je uveren u evropsku budućnost Zapadnog Balkana, ali ne "u iluziji", i to je važno obećanje za sve ljude na Zapadnom Balkanu i Srbiju - rekao je predsednik.

- Radujem se skoroj poseti Šolca Beogradu i želim još jednom da zahvalim na iskrenosti, na otvorenosti i na dobrom razgovoru koji smo imali - zaključio je Vučić. 

Printscreen/instagram/Budućnostsrbijeav
 

Obraćanje Šolca

- Ekonomska saradnja se intenzivirala. To je pozitivan razvoj koji želimo pospešiti. Nemačka vlada izričito potvrđuje evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. Podržavamo proces pridruživanja Srbije EU. Ta perspektiva Srbije je nešto što treba da uspe, iz toga treba da izraste realnost, i želim da to bude obećanje koje ćemo održati - rekao je Šolc. 

- Smatram da je važno da svi šaljemo istu poruku po pitanju rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine. Važno je da Srbija ostane na putu sprovođenja reformi - rekao je nemački kancelar. 

Ključna tema razgovora je bio nastavak dijaloga Beograda i Prištine. 

- Napredak u dijalogu je od ogromnog značaja. Sa Vučićem sam razgovarao o tome koliko je važan dijalog. Sve dogovorene obaveze moraju biti ispoštovane - rekao je Šolc. 

Prijem takozvanog Kosova u Savet Evrope

- Želim da Srbija ostane u Savetu Evrope, to je važno. Ukupono gledano, radi se o daljem razvoju odnosa, da svi stvaramo zajednicu. Jer je perspektiva da se svi zajedno okupljamo u Evropskoj uniji - rekao je Šolc. 

- Članstvo u EU ne treba da bude neka perspektiva, nego nešto što će zaista doći. 

Vučić je istakao da veruje u ono što je rekao nemački kancelar, da sve što je potpisano mora biti ispoštovano. 

- Verujem da ćemo imati dovoljno snage i da će naši evropski prijatelji razumeti da je potrebno da zajedničkim snagama dolazimo do rešenja - rekao je on. 

Razmišljanje o situaciji u Ukrajini

- Najvažnije što teba da primimo k znanju jeste da je Srbija jasno podržala stav EU da se radi o napadu na Ukrajinu i da je to neprihvatljivo. Ne slažemo se u svakom detalju, ali ne treba prevideti takav stav i ponašanje Srbije - naveo je Šolc.

- Mi smo se izjasnili o pitanju pravne i političke prirode sukoba. Jedino je izjašnjavanje Srbije bilo ili neočekivano ili delimično očekivano, za razliku od svih ostalih. Mi nismo otvorili poglavlje 31lj. Imamo obavezu da se postepeno usklađuejmo sa svim odlukama EU. Kancelar je danas bio jasan i snažno ponovio stavove Nemačke. Srbija ima drugačiji odnos po pitanju Kosova i Metohije, nemojte da vas podsećam da je Srbija bila pod sankcijama deceniju i da imamo drugačiji sentiment prema njima. Izbor Srbije je da bude na evropskom putu i bićemo čvrsto opredeljeni za taj put - rekao je Vučić. 

O tome da Srbija ugrožava mir u regionu

- Obojica smo vas izvestili o dobrim ekonomskim odnosima, jer je to dobar znak o onome na čemu ćemo nastaviti da radimo - naveo je Šolc. 

- Za one koji govore da Srbija nekog ugrožava mogu da kažem da je samo reč o bestidnoj neistini. Vreme je pred nama, činjenice su te koje će morati da budu potvrđenje, svi dobro razumeju ko govori istinu - rekao je Vučić. 

Da podsetimo, predsednik se nakon sastanka oglasio na Instagramu i otkrio koje su bile teme razgovora sa nemačkim kancelarom:

- Razgovarao sam sa @bundeskanzler o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu, kao i geopolitičkim pitanjima - napisao je Vučić. 

U delegaciji Srbije je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Sastanak u sedištu kancelara Nemačke počeo je oko 17.30.

Cilj razgovora je bio da se podrži dijalog Beograda i Prištine, a osim KIM, očekuje se da teme razgovora budu i situacija u Ukrajini, regionalna pitanja, te saradnja Srbije i Nemačke.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike