Predsednik o gorućim temama: Posle 53 godine snova do novca za gradnju metroa, a zbog Kosova ću pisati svim šefovima država

24.11.2021

09:24

0

Obratio se novinarima pred put u Moskvu

Predsednik o gorućim temama: Posle 53 godine snova do novca za gradnju metroa, a zbog Kosova ću pisati svim šefovima država
aleksandar vučić (7) - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom aktuelnih i gorućih tema u zemlji.

Dotakao se Kosova i Metohije, posete Ruskoj Federaciji, metrou...

- Srbija traži, zahteva i želi razgovore sa Prištinom na svim nivoima, želimo ih što pre i što češće - istakao je na početku izlaganja Vučić.

Naglasio je da će po povratku iz Rusije pisati svim šefovima država i pitati zbog čega ćute na ratnohušačke izjave Aljbina Kurtija o ujedinjenju Kosova i Albanije.

- Pitam se po kom principu je Albancima sve dozvoljeno, a Srbiji zabranjeno. Tražiću objašnjenje, šta bi rekli da je tako govorio neko iz Srbije ili Republike Srpske - rekao je predsednik.

Uoči odlaska u Rusiju, rekao je da će sa Putinom razgovarati o važnim političkim dešavanjima.

- Veoma važan razgovor za Srbiju. Razgovaraćemo o svim važnim političkim pitanjima. Želim da čujem kako predsednik Putin sagledava celu političku situaciju u regionu, Evropi i svetu.

Pretpostavljam da ćemo razgovarati o situaciji u regionu, o našem viđenju situacije u regionu. Ja se uvek čuvam da ne govorim i da se na direktan način ne mešam u unutrašnje stvari drugih država", rekao je Vučić.

Dodao je da je Dodika juče saslušao, da su imali dug sastanak, uobičajene konsultacije, oko eko saradnje, ali i političkih pitanja.

Vučić je poručio da je važno da se tenzije spuste i da budu neuporedvino niže, da se razgovara kako da se prevaziđe probelem, te dadodao da je uveren da će na tom fonu istrajavati i Milorad Dodik.

Naglasio je da nam je Rusija četvrti trgovinski partner.

- Verujem da ima mesta za uvećanjem - istakao je predsednik Vučić i rekao da će sutra nakon sastanka sa ruskim liderom obavestiti javnost o svim dokumentima koji su potpisani sa Rusijom.

Kako je dodao, usaglašen je program ekonomske saradnje od 2021. do 2026. godine.

-To je nešto što samo dugo pripremali. Takođe, dogovorili smo prvu fazu centra za radiofarmaciju u vrednosti od 15 miliona evra, da bismo mogli naše stručnjake koje smo imali u 'Vinči' zamolimo da podignu znanje mladih -rekao je.

Rešeno pitanje "Petrohemije"

Sve je, kaže, dogovoreno da Rusi preuzmu "Petrohemiju" i to je dobra vest za radnike, jer neće zavisiti više od kunjukture, tako da, na primer, dve godine sve bude dobro kao sada, pa onda tri godine da bude katastrofa.

-Sve zavisi od primarnog benzina, 'Petrohemija' koristi primarni benzin 90 odsto, a 10 odsto u troškovima poslovanja je cena gasa i jedino smo sa Rusima mogli da napravimo ovakav sporazum- naveo je Vučić.

Kaže da je taj dogovor sa Rusima napravljen posle mnogo godina i muka i da je lično učestvovao u rešavanju pitanja " Petrohemije" još od 2014. godine.

-Zadovoljan sam što smo to priveli kraju-dodao je Vučić.

Za metro izdvojeno 4,5 milijardi evra

Metro je nešto na šta je posebno ponosan.

- Za metro je odvojeno 4,5 milijardi evra, posle 53 godine snova od prve ideje, neko je našao novac za izgradnju tog projekta, a u mnogim medijima je tog dana bio svinjokolj glavna vest.

Govoreći o trasama kojima će metro prolaziti, predsednik je rekao da će vrednost nekretnina porasti za 20 do 50 odsto.

- Investicija će se preslikati na cene nekretnina, što znači da će one rasti. Ono što je 1.100 evra ide na 1.600 na Karaburmi. Savski trg i Beograd na vodi – to je čvorište, istakao je Vučić.

Vučić je nabrajao i stanice prve dve linije metroa:

- Mirijevo, Sedma gimnazija, Višnjička, Ada Huja, Karaburma, Pančevački most, Dunav, Skadarlija, Trg Republike, Savski Trg, Mostar, Sajam, Ada Ciganlija, Park Banovo Brdo, Požeška, Trgovačka, Bele Vode, Žarkovo, Makiš...

-Prvo počinje nasipanje Makiškog polja, gde će biti nasuto 1,4 miliona kubika peska na parceli od oko 82 hektara. Nakon nasipanja počinjemo da gradimo konstrukciju za prugu, osnovu depoa, autobuski terminus, parking za korisnike, prvu stanicu, kanalizaciju, dva kolektora i drugo- istakao je i dodao:

Kako je ranije najavljeno, u februaru 2022. potpisujemo ugovor za izgradnju depoa, a mesec dana posle toga ugovor za izgradnju saobraćajnica bulevarskog tipa koje će opsluživati čitav taj metro sistem, dugih oko sedam kilometara, sa kompletnom infrastrukturom. U julu sledeće godine potpisujemo ugovor za izgradnju prve linije beogradskog metroa, „krtica” će se praviti godinu dana u Kini.

Rečeno je i da u maju 2023. počinjemo da gradimo saobraćajnice, dok će u novembru 2023. početi bušenje tunela „krticom”. Prva linija će imati oko 21,3 kilometra, od čega će samo 2,3 kilometra biti iznad zemlje i to oko Makiša.

Novine u vojsci

Predsednik Srbije je  kazao da će Srbija imati snažnu, moćnu, neuporedivo efikasniju armiju.

"Nešto će biti do Nove godine, neke stvari do marta", poručio je on.

"Prvo iznenađenje čućete za 15-20 dana", najavio je.

Najavio je da će početkom ili sredinom narednog meseca dva dana boraviti u Nišu, gde će, kako je rekao, na transparentan način analizirati šta je Srbija uradila i šta namerava da uradi po pitanju vojnog naoružanja. Vučić je to poručio odgovarajući na pitanje da li će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o vojno tehničkoj saradnji dve zemlje.

Predsednik je potvrdio da Srbija ima dobru vojno-tehničku saradnju sa Rusijom i da naša zemlja ulaže mnogo u naoružanje.

O Rio Tintu

Predsednik je rekao danas da će posetiti dolinu Jadra odnosno Gornje Nedeljice, kada država bude dobila studije od Rio Tinta u vezi sa pravljenjem rudnika litijuma, kao i da veruje da će ta poseta biti u narednih nekoliko meseci, a možda i ranije.

-Onog trenutka kada budem imao o čemu da razgovaram po pitanju Rio Tinta sa ljudima iz Gornjih Nedeljica, čim dobijemo od njih te studije i kada budemo mogli da ih sagledamo, otići ću među te ljude i pokazati im šta je ideja Rio Tinta i reći šta je naša ideja- kazao je Vučić na pitanje novinara kada će posetiti dolinu Jadra.

Izrazio je uverenje da bi to moglo da bude za nekoliko meseeci, a možda i ranije.

-Obavestiću i Violu Fon Kramon o tome, ne znam šta, ali hoću... Biće mi mnogo lepši doček u Gornjim Nedeljicama nego njoj i onima koji su sa njom došli pokušavajući da loše govore o meni- rekao je Vučić.

 

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike