Otvoreni Balkan: "Pun pogodak i pravi odgovor na potrebe naših građana i država" (FOTO)

24.11.2021

16:26

0

Otvoreni Balkan je naš izum, izum našeg regiona, sredstvo da se naše društvo i ekonomija povežu kroz otvoren granice za robu, ljude, kapital i usluge

Otvoreni Balkan: "Pun pogodak i pravi odgovor na potrebe naših građana i država" (FOTO)
Tan2021-11-24_14585852_0 - Copyright FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Inicijativa “Otvoreni Balkan” je nesumnjivo najvažniji regionalni projekat, i za samo dve godine, od kada je potpisana Novosadska deklaracija, ova inicijativa pokazala je da je pun pogodak i pravi odgovor na potrebe naših građana i država, izjavio je danas predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Na otvaranju konferencije "Otvoreni Balkan - Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona" u Narodnoj skupštini, Dačić je naveo da je od Novosadske deklaracije do danas pređen veliki put, dodajući da je na početku njenog predstavljanja bilo više onih koji su je osporavali, nego onih koji su iza nje stali.

- O ovoj inicijativi govorilo se u regionu sa mnogo pesimizma, da je ona utešna nagrada za članstvo u EU, da je to pravljenje nove Jugoslavije, da su postojeći regionalni projekti dovoljni i da nije potreban još jedan. Drago mi je da su pogrešili, rekao je Dačić.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr
 

 

Istakao je da nema nikakve želje za stvaranjem nove Jugoslavije, niti je to utešna nagrada za članstvo, već je to projekat koji će promeniti izgled Balkana.

- Otvoreni Balkan je naš izum, izum našeg regiona, sredstvo da se naše društvo i ekonomija povežu kroz otvoren granice za robu, ljude, kapital i usluge. Do sada su razne barijere smetale i ometale naš razvoj, zbog čega smo svi trošili vreme i novac, a privrede trpele veliku štetu, rekao je Dačić.

Izrazio je zadovoljstvo što i predstavnici SAD i EU podržavaju ovu inicijativu.

Za Srbiju Otvoreni Balkan jedan od 2 glavna prioriteta

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da su za Srbiju pored osnovnog spoljnopolitičkog prioriteta evropskih integracije, jednako važni regionalna bezbednost, stabilnost i prosperitetni region, što donosi inicijativa Otvoreni Balkan.

Naglasila je da, ukoliko ne uspemo da ovakvim inicijativama prenesemo deo tog prosperiteta na naše susede u regionu, rizikujemo sav taj naš uspeh.

- To nije samo neka lepa politička ideja, već je to najpametnija moguća politika i za Srbiju kao i za naše partnere iz Otvorenog Balkana. Nadam se da će to uvideti i svi ostali iz regiona i da će se priključiti, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je veoma važno da se ostvare ciljevi inicijative o slobodnom protoku ljudi, roba i radne snage u regionu.

- Investitori traže dobru sredinu za ulaganje, što je velika komparativna prednost, posebno ako vidite da u Albaniji i Severnoj Makedoniji prilično velika stopa nezaposlenosti, jer će investitori videti koristi od velikog tržišta sa radnom snagom, navela je premijerka.

Podrška SAD

SAD daju punu podršku stalnim naporima regiona u pravcu privredne koordinacije i integracije, izjavio je danas američki ambasador Entoni Godfri i istakao da je cilj inicijative Otvoreni Balkan, koja se zalaže za slobodan protok ljudi, roba, kapitala i usluga, presudan za evropsku budućnost Srbije i celog regiona.

- Da bi Otvoreni Balkan dostigao svoj puni potencijal, čitav region mora biti uključen. On takođe treba da bude komplementaran sa Berlinskim procesom koji i dalje uživa nasu punu podršku, rekao je Godfri na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr
 

 

On je naveo da će ekonomska integarcija suseda brzo doneti korist građanima regiona, a ne samo apstraktne ciljeve.

- To znaci veće plate i jeftinije proizvode, rekao je Godfri.

Ambasador je kazao da SAD veruju da će Otvoreni Balkan pomoći da se sprovedu teške, ali suštinske reforme za konačno pristupanje Evropskoj uniji.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr
 

 

Konferencija o Otvorenom Balkanu počela je minutom ćutanja za žrtve autobuske nesreće u Bugarskoj i eksplozije u fabrici u Leštanima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike