Aleksandar Đurđev primio prestižno rusko priznanje: "Čast i obaveza!"

10.06.2024

10:01

0

"Činjenica je da se ovakvo priznanje ne daje tako lako strancima, ali je i činjenica da za Ruse mi Srbi nismo stranci"

Aleksandar Đurđev primio prestižno rusko priznanje: "Čast i obaveza!"
Aleksandar Đurđev - Copyright Privatna arhiva

Velika kneginja, šef Ruskog carskog doma i vrhovna načelnica ruskih carskih ordena velika Marija Vladimirovna odlikovala je predsednika Srpske lige Aleksandra Đurđeva imperatorskim ordenom Svete Ane. Ovo priznanje dodeljeno je Đurđevu za njegov doprinos u jačanju kulturne saradnje između Srbije i Rusije.

Tom prilikom, predsednik Srpske lige izjavio je:

"Činjenica je da se ovakvo priznanje ne daje tako lako strancima, ali je i činjenica da za Ruse mi Srbi nismo stranci, već nas vide kao deo sebe, baš kao što i mi njih doživljavamo. Počastvovan sam ovim ordenom, ali moram priznati da nikada do sada nisam lakše dobio odlikovanje, jer raditi na jačanju srpsko-ruskih kulturnih veza je jednostavan i spontan proces, to je deo našeg bića i lako je hoditi stazama srpsko-ruske saradnje koje su mnogi utabali vekovima unazad. Ostaje obaveza da i u budućnosti nastavim istim putem, posebno zbog složenosti geopolitičke situacije u kojoj se srpski i ruski narod nalaze, ali ću dati sve od sebe da naše neraskidivo slovensko i pravoslavno bratstvo bude još čvršće u vremenu koje dolazi," zaključio je Đurđev.

Privatna arhiva
 

 

Nagrada od velike kneginje Marije Vladimirovne predstavlja simbol dubokih veza i prijateljstva između srpskog i ruskog naroda, koje traju vekovima. Ovaj čin je potvrda ne samo kulturnih već i istorijskih i duhovnih veza između dva naroda.

Privatna arhiva
 

 

Đurđev je najavio nastavak svog angažmana na jačanju srpsko-ruskih odnosa, ističući značaj ove saradnje u savremenom geopolitičkom kontekstu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike