Pre 25 godina je završeno NATO bombardovanje: Dan pre potpisan Kumanovski sporazum

10.06.2024

08:30

0

Autor: 24sedam

NATO napadi na SRJ su počeli 24. marta 1999. godine oko 20 sati po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a, Havijera Solane

Pre 25 godina je završeno NATO bombardovanje: Dan pre potpisan Kumanovski sporazum
Porušena zgrada nekadašnjeg Generalštaba - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Pre 25 godina okončano je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije. Prestanak bombardovanja je usledio nakon što je Savet bezbednosti UN usvojio Rezoluciju 1244. Obeležava se četvrt veka od završetka NATO bombardovanja SR Jugoslavije, koje je prethodilo donošenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dan ranije, 9. juna, u Kumanovu su predstavnici Vojske Jugoslavije (VJ) i NATO-a potpisali Vojno-tehnički sporazum, kojim je dogovoreno povlačenje VJ sa Kosova i dolazak međunarodnih trupa u pokrajinu. Istog dana, stalni savet NATO-a u Briselu je odobrio sporazum koji su potpisali predstavnici jugoslovenske vojske i međunarodnih snaga bezbednosti u Kumanovu.

Savet je od komandanta NATO snaga za Evropu, Veslija Klarka, zatražio da potvrdi početak povlačenja jugoslovenskih snaga sa Kosova, što je ubrzo i učinjeno, a zatim je Savet bezbednosti UN usvojio Rezoluciju 1244.

Profimedia
 

 

Prekid vazdušne intervencije usledio je nakon uspešne diplomatske misije predsednika Finske Martija Ahtisarija i bivšeg premijera Rusije Viktora Černomirdina.

Tadašnji predsednik SRJ, Slobodan Milošević, početkom juna je prihvatio njihov plan za raspoređivanje međunarodnih trupa na Kosovu, što su potom prihvatili i poslanici Skupštine Srbije.

Vojska i policija su se povukle sa Kosova i Metohije nakon donošenja rezolucije UN, a prvi pripadnici međunarodnih snaga ušli su na teritoriju pokrajine 12. juna 1999. godine. Prvi na Kosovo i Metohiju stigao je ruski konvoj iz mirovnih snaga UN, koji je ušao u Prištinu 12. juna u 1:30 časova, a potom nastavio ka Kosovu Polju i aerodromu Slatina.

Istog jutra, nešto posle pet časova, sa teritorije Makedonije na Kosovo su ušli prvi britanski vojnici u okviru mirovne misije UN.

Granicu kod Blaca prvi su prešli britanski padobranci i pripadnici Gurka jedinice u šest transportnih helikoptera, a ubrzo nakon toga su na teritoriju južne srpske pokrajine ušle kolone britanskih i francuskih vojnih vozila.

Prvi kontingent od oko 800 nemačkih vojnika u sastavu KFOR-a ušao je na Kosovo oko podneva istog dana sa makedonske teritorije kod Blaca, zajedno sa britanskim trupama. U okviru KFOR-a na Kosovo i Metohiju je raspoređeno 37.200 vojnika iz 36 država, a taj broj se znatno smanjio u proteklom periodu.

NATO napadi na SRJ su počeli 24. marta 1999. godine oko 20 sati po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a, Havijera Solane.

Napadi su usledili nakon niza neuspešnih pregovora o rešavanju krize na Kosovu i Metohiji, održanih u Rambujeu i Parizu, u februaru i martu 1999. godine.

Tokom napada, koji su trajali 11 nedelja, poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi, a materijalna šteta, prema različitim procenama, iznosila je oko sto milijardi dolara.

U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, ozbiljno su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće i kulturni spomenici.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike