Otvoren most na Velikoj Moravi u selu Vojska, spojio Svilajnac i Jagodinu! Ima 3 trake, 2 pešačke staze (FOTO)

30.05.2024

13:21

0

Most se oslanja na šest stubova, od kojih su četiri u reci, i ima nosivost 45 tona, tako da je predviđen i za teški teretni saobraćaj

Otvoren most na Velikoj Moravi u selu Vojska, spojio Svilajnac i Jagodinu! Ima 3 trake, 2 pešačke staze (FOTO)
Copyright TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, i predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović, danas su u selu Vojska svečano otvorili novi betonski most na Velikoj Moravi, koji sada bezbedno spaja meštane ovog sela u opštini Svilajnac i stanovnike Bagrdana na teritoriji grada Jagodine.

U izgradnju mosta investirano je 870 miliona dinara. Most, koji je poneo ime junaka iz Prvog srpskog ustanka, Stevana Sinđelića, rođenog upravo u selu Vojska, dug je 176 metara, širok 8,3 metra, ima dve kolovozne trake od po tri metra, i dve pešačke staze.

Most se oslanja na šest stubova, od kojih su četiri u reci, i ima nosivost 45 tona, tako da je predviđen i za teški teretni saobraćaj. Sagrađen je na mestu nekadašnjeg visećeg mosta, koji je krajem šezdesetih godina prošlog veka izgradila Jugoslovenska narodna armija.

Stanovnici Vojske i Bagrdana bili su prinuđeni da koriste ovaj nebezbedan viseći most do pre nekoliko meseci. Iako nije bio predviđen za motorna vozila, mnogi su ga prelazili automobilima rizikujući život.

Prvobitna namera je bila da se taj most renovira i obnovi, ali je prilikom obilaska utvrđeno da je toliko oronuo, da mora da bude srušen i zamenjen novim mostom, koji je sada bezbedan prelaz, a uz to je skratio prevoz meštanima Vojske do Jagodine za šest kilometara, dok im je Kragujevac sada bliži 50 kilometara. Inače, ovo je prvi je novosagrađeni rečni prelaz u opštini Svilajnac posle 102 godine. Poslednji most preko Velike Morave na ovom području izgradio je još kralj Aleksandar Karađorđević davne 1922. godine. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike