Marko Đurić reagovao na sramno saopštenje đilasovaca: Izražavam žaljenje i odbijam da poverujem...

24.05.2024

11:45

0

Reagovao na skandalozno saopštenje Đilasove stranke

Marko Đurić reagovao na sramno saopštenje đilasovaca: Izražavam žaljenje i odbijam da poverujem...
Marko Đurić i Aleksandar Vučić - Copyright Instagram printscreen/ buducnostsrbije

Potpredsednik Glavnog odbora SNS i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić reagovao je na skandalozno saopštenje Đilasove Stranke slobode i pravde.

- Izražavam žaljenje zbog  po ko zna koji put pokazanog manjka nacionalne odgovornosti i odsustva svesti o značaju borbe protiv toga da našem narodu i državi bude stavljen pečat genocida od strane pojedinih poslanika SSP. Odbijam da poverujem da postoje oni koji će se čak i na ovoj temi truditi da omalovaže i uvrede predsednika Srbije Aleksandra Vučića i one koji se za Srbiju bore - naveo je Đurić i dodao: 

- Istovremeno izražavam zahvalnost svima onima koji su razumeli značaj naših nastojanja i činjenice da 107 država sveta uprkos svim pritiscima nije bilo protiv pozicije Srbije na ovako značajnoj temi. 

Đilas je juče pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podnese ostavku zbog glasanja u Ujedinjenim nacijama.

Pozivam Aleksandra Vučića da podnese ostavku jer posle njegovog novog poraza, ovoga puta u Ujedinjenim nacijama, ne može da ostane predsednik Srbije - rekao je Đilas. 

Da mu je obraz kao đon, pokazuje činjenica da je ovo danas izjavio čovek koji je 2021. godine pričao kako je za njega Srebrenica genocid. 

Međunarodni sud pravde je doneo presudu o tome (da je Srebrenica genocid) i mi više o tome nemamo potrebe da o tome pričamo - govorio je Đilas tada. 

Uz to, i potpredsednica njegove stranke Marinika Tepić je sama pisala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i predlagala da se usvoji u srpskom Parlamentu! 

Tražim da se u krivičnom zakoniku prepozna kao kažnjivo negiranje genocida i ratnih zločina od strane svih sudova koji se ovom tematikom i problematikom bave, i to naročito kada je reč o presudama koje se odnose na zločine i genocid počinjen u naše ime. Po zakoniku Srbije, kažnjivo je negiranje genocida u Ruandi, ali nije kažnjivo negiranje genocida koji je počinjen u naše ime. Vi se frljate nečim što je toliko teška i ozbiljna stvar kao što je genocid a niste u stanju da se suočite s njim i da prepoznate da genocid nije pitanje broja, da li je žrtava bilo 100 ili 100.000, nego namere da se neki narod istrebi i da nestane. A mi imamo snimke koji svedoče o tome u Haškom sudu, da su građani Srebrenice, koji su bili okupljeni tamo, odvajani na muške i ženske. Dakle, tu je ta genocidna namera u suštini. Ja vas molim da uzmete u obzir ovaj predlog, da otvorimo raspravu na ovu temu, da se suočimo sa prošlošću, i sa zločinima i sa genocidom koji je počinjen u naše ime. Ne treba se toga stideti, treba imati hrabrosti i sa tim se suočiti – rekla je Marinika Tepić jednom prilikom u Skupštini Srbije. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike