Đurić: Svako ko bude hteo da ide protiv Srbije će sada morati dva puta da razmisli

23.05.2024

20:43

0

Naveo je da je predsednik Vučić svojim vezama uradio ogroman deo posla danas, objašnjavajući da su mnogi svetski lideri zbog ličnih odnosa sa njim prelomili da ne podlegnu pritiscima sile

Đurić: Svako ko bude hteo da ide protiv Srbije će sada morati dva puta da razmisli
Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je da je jedan od najvažnijih rezultata današnjeg glasanja u Ujedinjenim nacijama o rezoluciji o Srebrenici to što će "svako ko bude hteo da ide protiv Srbije morati dva puta da razmisli".

"Mi smo na najgoroj temi, na temi koja je najosetljivija, najteža za objasniti i obrazložiti, uspeli da imamo 107 zemalja koje nisu bile protiv nas. Nama je široko polje da razgovaramo i o našim interesima kad je reč o Kosovu i Metohiji i o mnogim drugim stvarima. I prijateljstva koja smo stekli u ovoj borbi, mi ćemo pažljivo čuvati i negovati", rekao je Đurić posle sednice Generalne skupštine UN na kojoj je usvojen nacrt rezolucije o Srebrenici.

On je tako odgovorio na pitanje novinara hoće li Srbija opet biti pokazni primer u UN i poručio da će Srbija nastaviti da jača i snaži i širi svoju diplomatiju, da unapređuje institucije i da stvara sistem na koji Srbija može da se osloni.

Naveo je da je predsednik Vučić svojim vezama uradio ogroman deo posla danas, objašnjavajući da su mnogi svetski lideri zbog ličnih odnosa sa njim prelomili da ne podlegnu pritiscima sile.

"Tako da ćemo sav taj politički kapital koji imamo nastaviti da uvećavamo u vremenima koja dolaze. Veoma sam srećan što su UN rekle kolektivno 'ne' diktatu. Bez obzira na to kakav je nominalan rezultat, jasna većina nije ovo podržala. A važno je da pošaljemo i poruku da smo mi zemlja mira, zemlja koja poštuje i svoje građane drugih nacionalnosti i veroispovesti, to se nikada nije dovodilo u pitanje", istakao je Đurić.

Dodao je da se nikada nije dovodilo u pitanje ni odnos Srbije prema svim žrtvama, ali je, kako je istakao, Srbija je poručila da se ne sme praviti hijerarhija među žrtvama i da se celom jednom narodu stavi žig genocida i sramote jednak sa holokaustom.

"Mislim da smo u tome danas uspeli, ovo otvara veliki prostor da se u četiri petine čovečanstva ovo ne tretira na način na koji su zamislili tvorci rezolucije", zaključio je Đurić.

Bous video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike