Odbijena lista "Kreni-Promeni" na Vračaru: Ovako je Savo Manojlović kršio zakon!

21.05.2024

18:30

0

Autor: 24sedam

Odluku je doneo Viši sud u Beogradu

Odbijena lista "Kreni-Promeni" na Vračaru: Ovako je Savo Manojlović kršio zakon!
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Po tužbi Vladimira Tupanjca iz CRTE danas je oborena lista Sava Manojlovića na Vračaru, a ovu odluku doneo je Viši sud u Beogradu.

Kako je obrazložio Viši sud u Beogradu, utvrđeno je da je za izbornu listu podneto 370 pravno valjanih pismenih izjava birača, a što predstavlja nedovoljan broj pismenih izjava za proglašenje izborne liste u navedenoj Gradskoj opštini.

Print screen
 

Za proglašenje izborne liste po Zakonu o lokalnim izborima potrebno je da je svojim potpisom podrži 600 birača u jedinici lokalne samouprave.

Dalje, nije pravilno primenjen zakon, jer na listi mora biti najmanje 40 posto pripadnika manje zastupljenog pola. Na izbornoj listi "Kreni-promeni" nalazi se 19 osoba ženskog pola i 10 osoba muškog pola, što znači da na toj izbornoj listi ima 34,48 posto pripadnika manje zastupljenog pola. 

Viši sud u Beogradu utvrdio je i da su određeni kandidati za odbronike u pomenutoj Gradskoj opštini, uvidom u kopiju ličnih karata, menjali prebivalište kako bi se našli na listi odbornika.

Print screen
 

Za dva kandidata u izvodima očitanih ličnih karata konstatovana je promena prebivališta koju su uradili nakon 3. jula 2023. godine.

Zbog pomenutih razloga, izričito je propisano da Republička izborna komisija rešenjem odbija da proglasi izbornu listu ako je za narodnog poslanika predloženo lice koje nema izborno pravo, kao i ako nisu poštovana zakonska pravila o zastupljenosti polova.

Shodno svemu tome, GIK odbija da proglasi listu Kreni-promeni koja je podneta Izbornoj komisiji Gradske opštine Vračar od strane Grupe građana Kreni - promeni Vračar.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike