Kurti radi u korist svoje štete: Priština kršenjem Vašingtonskog sporazuma ulazi u konflikt sa SAD

26.07.2021

15:18

0

Predrag Rajić kaže da ne bi trebalo ometati Prištinu u nepoštovanju Vašingtonskog sporazuma jer na taj način, smatra, sve dublje i dublje prave jaz sa SAD

Kurti radi u korist svoje štete: Priština kršenjem Vašingtonskog sporazuma ulazi u konflikt sa SAD
Copyright Aljbin Kurti, Profimedia

Nepoštovanjem Vašingtonskog sporazuma, Priština ulazi u konflikt sa svojim glavnim pokroviteljem SAD, smatra Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost i dodaje da bi Priština mogla neprijatno da se iznenadi nakon ukidanja moratorijuma zbog broja zemalja koje su pre spremne da povuku priznanje nezavisnosti, nego da priznaju tzv. Kosovo.

Rajić za Tanjug kaže da ne bi trebalo ometati Prištinu u nepoštovanju Vašingtonskog sporazuma jer na taj način, smatra, sve dublje i dublje prave jaz sa SAD.

-Aljbin Kurti nemilice radi u korist svoje štete na čemu možemo samo da mu čestitamo i da ga podržimo, kaže Rajić.

Predrag Rajić, Youtube printscreen

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u poseti Japanu, zatražila je podršku za nova priznanja tzv. Kosova i članstva u međunarodnim organizacijama, a Rajić primećuje da se i do sada moglo videti da njihova diplomatija nema baš mnogo uspeha.

-Pogledajte samo broj država koji je povukao priznanje lažne države Kosovo, a koliko je priznalo i taj rezultat će pokazati to, navodi Rajić.

Kako kaže, Priština će verovatno 1. septembra izdejstvovati to da moratorijuma nema.

-Međutim, to ne ide njima u prilog, navodi Rajić.

Zemlje koje bi mogle da preispitaju svoje ranije donete odluke, odnosno da povuku priznanje, kako kaže Rajić, su mnoge države sa afričkog kontinenta, ali i na Bliskom istoku.

pročitajte još

Dodaje da se ne sme izgubiti iz vida da je Priština radila na sopstvenu štetu onog trenutka kada je rešila da otvori ambasadu u Jerusalimu.

-Od tog momenta oni trpe ozbiljne kritike u islamskom svetu i verujem da bi tu moglo doći do pomeranja u našu korist, odnosno da bi neke države islamskog sveta mogle da povuku priznanje, kaže.

Prema njegovim rečima, moguće je da Osmani pokušava da razuveri te države i da ih ubedi kako je njihovo otvaranje ambasade bilo u njihovu korist ali, dodaje, u tome neće uspeti, s obzirom na negativne reakcije ne samo Palestinaca, već i arapskih država i Turaka.

-Što više Priština bude insistirala na tome da nema moratorijuma to gore po njih jer niti imaju većinu da uđu u neke međunarodne institucije u koje do sada nisu ušle, niti mogu da se obraduju brojem države koje bi ih eventualno priznale, a još kako mogu da se razočaraju brojem država koje bi otpriznale tu lažnu nezavisnost, navodi.

Komentarišući poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na priznavanje Kosova, Rajić kaže da je to kontinuitet politike Ankare.

Smatra da će naša zemlja i dalje imati tu vrstu pritisaka, ali dodaje da se treba imati u vidu i činjenica da je odgovor našeg predsednika Aleksandra Vučića na to bio vrlo oštar, jasan.

pročitajte još

Siguran je da će Ankara razmisliti dva puta pre nego što uđe u neki novi dil ili postane sponzor nezavisnosti Kosova sada kada je Amerika malo promenila stav i kada su prilično besni na Kurtija i novu administraciju u Prištini.

-Treba biti čvrst u stavu i raditi na održavanju dobrih odnosa koje imamo sa Ankarom, Turska je za nas važna država i važna je za stabilnost čitavog regiona, veliki je ulagač i partner, znaju naše crvene linije i siguran sam da će nakon razgovora Vučića i Erdogana Turska malo reterirati u stavu koji je više bio za unutrašnju upotrebu, nego što je trebalo da stvori određene reprekusije po situaciju političkog tipa na Balkanu, kaže Rajić.

Smatra i da je Erdogan svojim stavom otežao Grčkoj, odnosno onim krugovima u toj zemlji koji imaju tendencije da Grčka prizna takozvano Kosovo.

Kako kaže, Micotakis bi imao negativne poene u svojoj javnosti ako bi posle Erdoganovog poziva Grčka bila prva zemlja koja bi priznala Kosovo jer bi ispalo da je pod njegovim uticajem to uradio, a poznato je da je odnos između Grčke i Turske komplikovan.

Prema mišljenju Rajića, Grčka će nastaviti da ublažava svoj stav prema Prištini, podići će odnose, ali se u još nekom periodu neće odlučiti na formalno priznanje Kosova.

Kada je reč o delanju naše zemlje po tom pitanju, Rajić ukazuje da razmišljamo nekoliko koraka unapred i u tom smislu kaže da je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković trenutno u Azerbejdžanu, kojem je najbliži saradnik Turska.

-Oni i dalje ne priznaju Kosovo i mi radimo sa njima da ne priznaju Kosovo. Mi pokušavamo da ih ubedimo da oni imaju interes da rade sa nama i da bi naš odgovor bio oštar ukoliko bi oni učinili nešto što je protiv naših nacionalnih interesa, dodaje.

Rajić zaključuje da je od velike važnosti to što Kurti povlači poteze koji su u suprotnosti i sa onim što se očekuje u Briselu i Vašingtonu, dok s druge strane mi imamo daleko bolju opciju, koja je i dalje jako teška, ali je lagodnija jer smo ispunili sve preuzete obaveze i više niko ne može da traži od nas nešto novo dok Priština ne ispuni makar minimum preuzetog.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike