Erdogan optužio Prištinu za izdaju, a sada obećava lobiranje za nova priznanja: Šta kriju izjave sa Bosfora?

22.07.2021

06:10 >> 09:50

0

Autor: M. I.

Srbija nema alternativu nego da se bori za svoju zemlju, poručio je Vučić

Erdogan optužio Prištinu za izdaju, a sada obećava lobiranje za nova priznanja: Šta kriju izjave sa Bosfora?
Copyright Profimedia

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u utorak da ta zemlja radi na novim priznanjima tzv. države Kosovo i da će o tome razgovarati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

– Pokušavamo da radimo na povećanju priznanja Kosova. Sada postoji 114 kognitivnih lokacija i želimo da se taj broj poveća. I nadamo se da ćemo ove godine na sastanku Ujedinjenih nacija, sastanku koji ću imati sa Bajdenom, ponovo razgovarati o ovoj temi – rekao je Erdogan novinarima uoči početka posete turskom delu Kipra.

pročitajte još:

Predsednik Turske je očigledno veoma brzo zaboravio na pretnje koje je, predstavljajući se kao vođa islamskog sveta, uputio Prištini zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu.

– Kosovo je izdalo i mene i muslimanski svet – poručio je tada on.

Nova Erdoganova izjava dokazuje da mu interesi muslimanskog sveta nisu na prvom mestu, te da “izdaju” Prištine može lako da zaboravi ukoliko mu to odgovara.

Vučić: Srbija će se suprotstaviti

Na Erdoganove poruke reagovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je najavio da će se naša zemlja suprotstaviti ako dođe do novog lobiranja za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Vučić je izjavio da je to realno, jer je Turska velesila, a Erdogan veliki lider.

– Pokušaću da razgovaram sa njim. Do 1. septembra, prema Vašingtonskom sporazumu, obe strane imaju obavezu da nema lobiranja za priznanje ni otpriznavanje. Ako od 1. septembra, ili možda pre toga, krenu u akciju priznavanja, mi ćemo se tome suprotstaviti – naglasio je on.

Aleksandar Vučić, Tanjug/Strahinja Aćimović

Vučić je istakao da je Turska velika sila, da je on u poređenju sa Erdoganom mali i zanemarljiv, ali je podvukao da Srbija nije toliko mala da ne bi pokušala da se suprotstavi.

– Srbija štiti svoje. Ovo nije tursko, i nije pripadalo Turskoj već Srbiji, nama ostaje da se borimo za svoju zemlju i narod. On je mnogo moćan, a mi nismo, ali verujem da će malo ublažiti svoj stav – rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija nema alternativu nego da se bori za svoju zemlju.

– Videćete da nismo onoliko mali koliko ja ponekad govorim – poručio je predsednik.

Tanasković: Erdogan ništa ne govori slučajno

Erdoganovu izjavu prokomentarisao je i profesor Darko Tanasković, orijentalista i bivši ambasador Srbije u Turskoj.

– Rad na promovisanju interesa Prištine trajna je instrukcija za turske diplomate, ali svakako treba ozbiljno analizirati zašto je turski predsednik Erdogan, koji ništa ne govori slučajno, odlučio da baš u ovom trenutku najavi pojačano lobiranje za tzv. državu Kosovo, i to izričito u sadejstvu sa SAD – kazao je on.

Tanasković napominje da Turska od početka, odnosno od 2008, ne prestaje da lobira za priznavanje ove paradržave i za njenu međunarodnu afirmaciju, s tim što to nije često predmet izjava na najvišem nivou, jer se takve izjave daju u funkciji procene unutrašnjopolitičke i spoljnopolitičke konjunkture i potreba datog trenutka.

Printscreen/Youtube, Novi Standard

– SAD se takođe u međunarodnoj zajednici dosledno zalažu za priznavanje nezavisnosti tzv. države Kosovo, s tim što je u vreme predsednika Trampa to delovanje privremeno bilo stavljeno u drugi plan. Treba, svakako, ozbiljno analizirati zašto je turski predsednik, koji ništa ne govori slučajno, odlučio da baš u ovom trenutku najavi pojačano lobiranje za samoproglašeno Kosovo, i to izričito u sadejstvu sa SAD. Primećeno je da je, od dolaska Bajdenove administracije na vlast, pritisak na države koje nisu priznale tzv. državu Kosovo, a posebno na one evropske među njima, povećan. Grčka je za to najbolji primer. Posle stagniranja procesa priznavanja nezavisnosti tzv. države Kosovo tokom poslednjih godina, pa i odustajanja pojedinih država od odluke o priznanju ili njenog suspendovanja, pretpostavljam da će uslediti intenziviranje ukupnog procesa usmerenog ka onome što se naziva “konačnim rešavanjem” tog otvorenog pitanja koje opterećuje odnose na Balkanu, ali “konačnim rešavanjem” bez uvažavanja legalnih i legitimnih interesa Srba i Srbije, ili uz minimalno,“kozmetičko” simuliranje njihovog zadovoljavanja – navodi Tanasković.

Lalić: Turska nema snage da učini neki veliki preokret u korist Prištine

Erdoganovu izjavu prokomentarisao je i dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Ankare Vojislav Lalić.

– Izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da njegova zemlja radi na povećanju broja zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova suštinski je ponavljanje onoga što on govori godinama i decenijama kada su u pitanju Balkan i Kosovo – rekao je on za Sputnjik.

Ipak, on ne smatra da je Turska sposobna da učini neki veliki preokret u korist Prištine.

– Odnos turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana prema ovoj temi nije slučajan, kao što nije slučajno da je Kosovo pomenuo pred posetu severnom Kipru. Turska prema Kosovu ima poseban odnos i predstavlja kontinuitet turske politike, uprkos nedavnim trzavicama. Ali Turska baš i nema snage da „izgura“ priznanje Kosova ni u celom islamskom svetu, a kamoli u UN – kaže Lalić.

Printscreen/Youtube,
Info Arena

Inače, Turska je bila druga zemlja u svetu koja je priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, zajedno sa SAD, Albanijom i Avganistanom.

– Turska kampanju pre svega vodi u okviru Organizacije za islamsku saradnju, koja okuplja 57 zemalja, i Erdogan je više puta pokušao da urgira da ova organizacija jednoglasno prizna nezavisnost Kosova, ali u tome nije uspeo, jer ima dosta zemalja koje ne žele da se igraju, ako ni zbog čega drugog, onda zbog sličnih problema koje imaju na svojoj teritoriji. Odnos Erdogana prema Kosovu i Metohiji nije slučajan. Treba se samo setiti izjave turskog predsednika iz 2013. date u Prištini, da je „Kosovo Turska i Turska Kosovo“, zbog čega je tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkazao tripartitni sastanak između Srbije, Turske i BiH – kazao je Lalić.

Savković: Erdoganova najava je iznenađenje

Izvršni direktor Fondacije BFPE za odgovorno društvo Marko Savković smatra da pogoršanje dobro razvijenih odnosa sa Turskom nije u interesu Srbije, jer se tim odnosima ostvaruje nekoliko ciljeva spoljne politike.

– Saradnjom sa Turskom obezbeđuje se podrška “verovatno najveće regionalne sile sa istorijskim interesima u širem regionu Jugoistočne Evrope, Crnog mora i Bliskog istoka u nizu domena” – rekao je on.

Printscreen/Youtube,
NM Novi magazin

Prema njegovim rečima, postoji scenario koji bi našu diplomatiju doveo u nezgodan položaj.

– Ipak, nesvakidašnji problem za Beograd mogao bi da se javi u situaciji u kojoj bi Grčka priznala Kosovo, u šta lično ne verujem, a Turska krenula u aktivnije lobiranje za priznanje Kosova. U svakom slučaju, ovakva najava turskog predsednika, uz pominjanje Bajdena, jeste iznenađenje – zaključio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike