Bez trunke blama, Kurti nema meru: Ovog puta traži od Grčke priznanje, a zauzvrat nudi…

21.07.2021

20:49

0

Autor: A. B.

Kurti je naveo da bi tzv. Kosovo pozdravilo odluku Grčke o priznanju

Aljbin Kurti, Profimedia

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi Grčka priznanjem nezavisnosti dokazala da je Atina spremna za ulogu lidera na Balkanu.

On je ocenio da Grčka i Kosovo treba da ojačaju svoje nezavisne odnose zbog svoje duge zajedničke istorije, zajedničkog cilja stabilnosti i mira na Balkanu i zajedničke budućnosti.

Pročitajte još:

Kurti je naveo i da bi tzv. Kosovo pozdravilo odluku Grčke o priznanju i “zauzvrat ponudio” liderstvo toj zemlji na Balkanu.

– Priznanje bi bilo suštinski dokaz vodeće uloge koju bi Grčka trebalo da ima u regionu – rekao je Kurti, prenosi “To Vima”.

Kurti je dodao da Kosovo jača ekonomske odnose sa Grčkom, o čemu svedoči i virtuelni ekonomski forum koji su organizovala ministarstva spoljnih poslova u aprilu 2021.

Na pitanje o “non pejperima” i scenarijima o promeni granica u regionu, Kurti je kazao da je najbolji odgovor na sve “bez komentara”.

Kurti je naveo da tzv. Kosovo nema dileme o tome da mora krenuti ka evropskim i evroatlantskim integracijama.

Pročitajte još:

– Znajući da nas trenutni regionalni okvir ne može pripremiti za pristupanje EU, na samitu u Tirani predložio sam da se CEFTA ažurira na SEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope) – izjavio je Kurti, i dodao da se nada da će Evropska komisija ovaj predlog shvatiti ozbiljno i otpočeti dijalog koji bi dao konkretne rezultate.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti