Vučić reagovao na izjavu Erdogana o lobiranju za Kosovo: Ovo nije tursko, niti je ikada bilo!

21.07.2021

09:18 >> 10:04

0

Pokušaću da razgovaram sa njim, najavio je predsednik Srbije

Vučić reagovao na izjavu Erdogana o lobiranju za Kosovo: Ovo nije tursko, niti je ikada bilo!
Copyright Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je tokom posete manastiru Manasija prokomentarisao izjave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je kazao da će lobirati za nova priznanja tzv. Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija da se suprotstavi ako dođe do novog lobiranja za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Pročitajte još

Vučić je izjavio da je to realno, jer je Turska velesila, a Erdogan veliki lider.

– Pokušaću da razgovaram sa njim. Do 1. septembra, prema Vašingtonskom sporazumu, obe strane imaju obavezu da nema lobiranja za priznanje ni otpriznavanje. Ako od 1. septembra, ili možda pre toga, krenu u akciju priznavanja, mi ćemo se tome suprotstaviti – naglasio je on.

Vučić je istakao da je Turska velika sila, da je on u poređenju sa Erdoganom mali i zanemarljiv, ali je podvukao da Srbija nije toliko mala da ne bi pokušala da se suprotstavi.

– Srbija štiti svoje. Ovo nije tursko, i nije pripadalo Turskoj već Srbiji, nama ostaje da se borimo za svoju zemlju i narod. On je mnogo moćan, a mi nismo, ali verujem da će malo ublažiti svoj stav – rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija nema alternativu nego da se bori za svoju zemlju.

– Videćete da nismo onoliko mali koliko ja ponekad govorim – poručio je predsednik.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da ta zemlja radi na novim priznanjima tzv. Kosova i da će o tome razgovarati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

On je to rekao novinarima uoči početka posete turskom delu Kipra.

– Pokušavamo da radimo na povećanju priznanja Kosova. Sada postoji 114 kognitivnih lokacija i želimo da se taj broj poveća. I nadamo se da ćemo ove godine na sastanku Ujedinjenih nacija, sastanku koji ću imati sa Bajdenom, ponovo razgovarati o ovoj temi – rekao je Erdogan.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike