U Kosovskoj Mitrovici obeleženo 20 godina od martovskog pogroma: Održan parastos pored spomenika "Beli anđeo" (VIDEO)

17.03.2024

12:07

0

Okupljeni građani su odali počast nastradalim Mitrovčanima.

U Kosovskoj Mitrovici obeleženo 20 godina od martovskog pogroma: Održan parastos pored spomenika "Beli anđeo" (VIDEO)
Copyright Printscreen/Kosovonline/TV Most

Služenjem parastosa i polaganjem venaca na spomen obeležja u Kosovskoj Mitrovici danas je odata pošta nevino stradalim žrtvama martovskog pogroma na KiM.

Predstavnici Kancelarije za KIM, lokalne samouprave i Srpske liste, još jednom su poručili građanima da dešavanja od marta 2004. godine nikada ne treba da zaboravimo, prenosi TV Most.

Okupljeni građani su odali počast nastradalim Mitrovčanima. Služen je i parastos pored spomenika "Beli anđeo", koji se nalazi u blizini mosta i na kom su ispisana imena nastradalih tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Predsednik PO Kosovske Mitrovice Ivan Zaporožac obraćajući se okupljenim građanima istakao je današnji dan tužan za sve građane u južnoj pokrajini i da srpski narod pamti sve ono što se desilo tokom martovskog pogroma.

On je naveo da je jednim lažnim scenarijom 17. marta 2004. godine krenuo je progon i pogrom srpskog naroda na čitavom Kosovu i Metohiji kada su stradale nevine žrtve, proterano je 4.000 Srba sa svojih ognjišta, uništeno je oko 900 kuća, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira. "Ono što mi danas, kao i svake godine, hoćemo da kažemo i poručimo je da je srpski narod je na ovim prostorima stradao vekovim, bio progonjen i bio žrtva svakoga ko je kroz ovu zemlju prolazio, ali je srpski narod uspeo da ostane i opstane na ovim prostorima. Tako i današnjim danom, i svim narednim danima poručujemo da ćemo ostati i opstati i da ćemo pamtiti sve a da će naš narod ovde živeti", rekao je Zaporožac.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović rekao je da je lažni narativ albanskih političara i medijska manipulacija bila povod za napad na sve što je srpsko na KiM. "To je poslužilo kao povod da se protera srpski narod sa KiM. I danas vidimo da albanska politička scena u Prištini i dalje ponavlja taj narativ, iako je istraga Unmika utvrdila kako su deca nastradala i dalje režim tvrdi da je to učinjeno namerno od strane srpskog naroda kao povod da se optuži srpski narod na severu i ostalim krajevima na KiM. Mi ćemo ovde opstati, srpski narod će nastaviti da se bori, Republika Srbija će nastaviti da podržava srpski narod na KiM, a mi pozivamo da međunarodna zajednica pronađe odgovorne za martovski pogrom", rekao je Popović.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike