Martovski pogrom Srba na KiM u očima deteta: Srpske crkve nestajale su u naletima besa i mržnje! (FOTO)

17.03.2024

09:12

0

Autor: Lj. S.

U martovskom pogromu zapaljeno je i 35 verskih objekata, uključujući i 18 spomenika kulture

Martovski pogrom Srba na KiM u očima deteta: Srpske crkve nestajale su u naletima besa i mržnje! (FOTO)
Manastir Svetih Arhangela - Copyright Profimedia

Potresni crtež dečaka (13), koji je pre dve godine na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter) objavio manastir Visoki Dečani, najbolje ilustruje pogrom nad Srbima 2004, kada je ubijeno najmanje 27 osoba i uništeno 935 srpskih kuća. 

U martovskom pogromu zapaljeno je i 35 verskih objekata, uključujući i 18 spomenika kulture. 

Crkva je srušena, kamen na kamenu, kupola sa krstom pada, dok monahinja stoji i gleda kako ono što je tu vekovima stajalo nestaje pod naletom besa i mržnje.

- Crtež Borisa Jakšića, trinaestogodišnjaka iz Kosovske Mitrovice, u spomen na razaranje 35 crkava i manastira 17. marta 2004. - napisano je na nalogu manastira Visoki Dečani.

Martovski pogrom bio je drugi pogrom koji su kosovski Albanci počinili nad Srbima Kosova i Metohije, po agresiji NATO-a na Srbiju, odnosno SRJ 1999. godine. 

Tokom svojevrsne "Kristalne noći" nad Srbima, kao i nad njihovom imovinom, svetinjama, hramovima i spomenicima, marta 2004, sa Kosova i Metohije proterano je 4.012 Srba. Većina njih se nikada nije vratila u svoje domove.

Profimedia
 

Osim brojnih srpskih domova širom KiM, zapaljeni su i brojni manastiri i crkve, poput Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, kao i Bogoslovije i Saborne crkve Svetog Đorđa.

Uništeni su Manastir Svetih arhangela i Crkva Svetog Spasa. Obe srpske crkve u Kosovu Polju su takođe zapaljene. Zapaljena je i Crkva Svetog Save u Kosovskoj Mitrovici, kao i Crkva Svetog Nikole u Prišitini, a albanski ekstremisti bacili su i bombe na policijske stanice u Lipljanu i Obiliću. 

Profimedia
 

Monahinje manastira Devič evakuisali su pripadnici KFOR-a, pošto je najmanje 1.000 naoružanih Albanaca okružilo manastir koji je opljačkan i zapaljen.

Prema podacima Eparhije raško-prizrenske SPC iz aprila 2004, broj uništenih crkvenih zgrada tokom martovskog pogroma bio je blizu stotinu. 

Uništene su nebrojene freske, ikone, crkvene relikvije, a posebna meta bili su duhovno nasleđe i hramovi srpskog naroda.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike