Vladimir Orlić: Uspešno okončane konsultacije poslaničkih grupa!

14.03.2024

16:42

0

Uz Anu Brnabić, koja je predložena za predsednicu NSRS potpisima 156 narodnih poslanika, u najužem rukovodstvu srpskog parlamenta izvesno će se naći najveći broj žena do sada

Vladimir Orlić: Uspešno okončane konsultacije poslaničkih grupa!
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Konsultacije poslaničkih grupa uspešno su okončane danas.

Svih 9 grupa iz skupštinske većine i iz opozicije, koje su se odazvale na poziv Stojana Radenovića da razgovaraju o zajedničkom radu u Narodnoj skupštini zajedno će predložiti da Skupština u 14. sazivu ima 6 potpredsednika: 2 iz SNS, po jednog predstavnika manjinskih nacionalnih zajednica - Mađara i Bošnjaka, jednog iz SPS i jednog predstavnika opozicione liste "Mi - glas iz naroda", piše dr Vladimir Orlić, potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke, čije saopštenje prenosimo u celosti.

"Uz Anu Brnabić, koja je predložena za predsednicu NSRS potpisima 156 narodnih poslanika, u najužem rukovodstvu srpskog parlamenta izvesno će se naći najveći broj žena do sada.

Prema postignutom dogovoru, dve opozicione grupe rukovodiće radom dva skupštinska odbora - Odborom za dijasporu i Srbe u regionu, kao i Odborom za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj. Predsednike različitih odbora delegiraće još šest poslaničkih grupa: SNS, SVM, SPS, PUPS, SDPS i PS-NSS-US-RS. Postignut je i dogovor o sastavu skupštinskih delegacija. Po prvi put će biti formirana i delegacija u zajedničkom Parlamentarnom forumu Republika Srbija - Republika Srpska, koji je ustanovljen krajem prošle godine.

Grupe koje su odbile poziv Stojana Radenovića da učestvuju u dijalogu, verovatno previše zauzete fizičkim napadima na žene i nasiljem nad aktivistima SNS, a to su svih 6 grupa nastalih podelom liste "Srbija protiv nasilja" i DSS/POKS, od strane skupštinskih službi će tokom dana biti obaveštene da imaju mogućnost da predlože više od 100 članova odbora i više od 20 članova međunarodnih delegacija, ukoliko to žele, uključujući i mesta u delegaciji koja se sastaje sa EP - za koju su oni uvek najviše zainteresovani", napisao je Orlić. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike