Srpska lista: Ogoljeni nacionalista i srbomrzac Aljbin Kurti širi antisrpsku histeriju!

14.03.2024

14:30

0

Srpska lista poziva međunarodne predstavnike da javno osude ovakvo ponašanje i kršenje prava srpskog naroda na svoj jezik, pismo i pravo da koriste toponime koje su koristili vekovima

Srpska lista: Ogoljeni nacionalista i srbomrzac Aljbin Kurti širi antisrpsku histeriju!
Srpska lista - Copyright TANJUG/ SRPSKA LISTA

Srpska lista danas, povodom uklanjanja ćiriličnih saobraćajnih znakova na severu Kosova i Metohije, pozvala međunarodne predstavnike da javno osude ovakvo ponašanje i kršenje prava srpskog naroda na svoj jezik, pismo, i pravo da koriste toponime koje su koristili vekovima.

- Pre nego što je zvanično i izvršen upis odluke o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani u katastar, nakon osam godina čekanja, režim Aljbina Kurtija je dao odgovor svima koji su pomislili da se promenio i da želi da poštuje prava srpskog naroda - saopštila je danas Srpska lista.

Koliko 24 sata kasnije, danas, na severu Kosova i Metohije, protivno sporazumima i propisima koje je donela sama Priština kosovske institucije su na saobraćajnim znakovima ukinule ćirilične nazive srpskih mesta i opština na severu Kosova i Metohije i postavili na prvom mestu albanizovana imena srpskih sela i gradova, a na drugom mestu nazive ispisane latinicom, navodi se u saopštenju.

Iako čak i najviši pravni akti Prištine garantuju pravo na srpski jezik i ćirilični alfabet, "Kurtijev režim još jednom pokazuje da za njega prava srpskog naroda, obaveze iz sporazuma i pravila propisana zakonima koji su u prilog Srbima nisu od značaja", kao i da primat nad pravom ima sila u tom “najdemokratskijem društvu” kako on voli da kaže.

- Ovaj ogoljeni nacionalista i srbomrzac u nedostatku ideja i sposobnosti da učini bilo šta u korist Albanca, svojski se trudi da im isporuči čistu antisrpsku histeriju produbljujući etničke podele na ovim prostorima, u nadi da će tako steći političke poene i glasove na sledećim izborima. Ne shvatajući da je svojim postupcima zatrovao međuetnički prostor kao niko pre njega - navodi se u saopštenju.

Srpska lista poziva međunarodne predstavnike da javno osude ovakvo ponašanje i kršenje prava srpskog naroda na svoj jezik, pismo, i pravo da koriste toponime koje su koristili vekovima unazad, te spreče Kurtija i njegovo ludilo da izazove haos, jer mu je, kako ističu, to očigledna namera, i da vrati situaciju u pređašnje stanje.

- Vreme je za delovanje, a ne zabrinutosti - zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

Radnici na severu Kosova i Metohije danas su u pratnji tzv. kosovske policije počeli da skidaju stare žute saobraćajne znakove sa imenima naselja, koje su bile ispisane na srpskoj ćirilici i da ih menjaju novim plavim znakovima, na kojima su nazivi mesta prvo ispisani na albanskom, pa na srpskom jeziku, ali na latiničnom pismu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike