Predrag Rajić upozorava: Kurti pokušava da isprovocira sukob, opasno po Srbe ukoliko Priština donese ovu odluku (VIDEO)

12.01.2024

15:58

0

Siguran sam da će se Srbi na KiM u narednom periodu suočavati sa serijom različitih pritisaka

Predrag Rajić upozorava: Kurti pokušava da isprovocira sukob, opasno po Srbe ukoliko Priština donese ovu odluku (VIDEO)
Predrag Rajić - Copyright TANJUG/ RADE PRELIC

Geopolitički analitičar Predrag Rajić izjavio je da strahuje da bi premijer Kosova Aljbin Kurti pokušao da isprovocira sukob sa Beogradom tako što bi prisilio Srbe na regrutaciju u slučaju da uvede obavezni vojni rok.

- Siguran sam da će se Srbi na KiM u narednom periodu suočavati sa serijom različitih pritisaka. Izvesno je, dakle, da oni ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, kao što je izvesno i da će Kurti učiniti sve što je moguće da isprovocira sukob. Ne sumnjam da će on, ukoliko dođe do te odluke oko uvođenja vojnog roka, i ako se bude realizovalo to što se u Prištini najavljuje, želeti da isprovocira sukob sa Srbima tako što će pokušavati da ih prisilno regrutuje. Oni će to odbijati, a on bi želeo da to prebaci na sukob sa vlastima države Srbije, a sve sa ciljem da zapravo Beograd uvuče u sukob sa Nato savezom. To je otprilike njegov cilj od početka i on od toga ne odustaje. Trebaće nam mnogo mudrosti i jedinstva u narednom periodu da izbegnemo tu zamku - poručio je Rajić u razgovoru za Kosovo onlajn

Kako ističe, ojačavanje Kosovskih bezbednosnih snaga izaziva veliku zabrinutost i to ne samo kad je Srbija u pitanju, već i kod zemalja u regionu. 

- Kurti je već pokazao da on ima pretenzije ka Severnoj Makedoniji, tako da bi u Skoplju mogli da se zamisle oko ove situacije. On ima i određene političke ambicije u Albaniji, ali i u Crnoj Gori. Njegovo delovanje je nešto što šteti interesima Podgorice, Tirane i Skoplja, svakako i Beograda. Kurti se zaista postavlja kao jedan remetilački faktor u regionu - istakao je Rajić. 

Rajić je naglasio da je samo formiranje KBS-a u ovom obliku u kojem postoji protivno svim propisima i odredbama međunarodnih ugovora koje su potpisali pokrovitelji takozvane kosovske nezavisnosti. 

- Čak ni po internim propisima na Kosovu i Metohiji kojih se tobože Albanci u Prištini pridržavaju, oni ne bi smeli da imaju ovakve snage koje ovako deluju, ali oni su do sada zajedno sa svojim patronima iz dela međunarodne zajednice pokazali da ne haju mnogo za propise i da ih primenjuju samo onda kada to njima odgovara. Najbolji primer vam je činjenica da Kurtijeva vlada ni dan danas nije realizovala presudu Ustavnog suda tzv. Kosova vezanog za vraćanje zemlje manastiru Dečani. Oni čak i presude svojih sudova ignorišu - kazao je Rajić.

On je naglasio da će Priština nastaviti da insistira na tome da KBS dođe na sever Kosova pre svega da bi isprovocirali sukobe sa srpskom zajednicom. Kako navodi, nada se da će biti dovoljno mudrosti u međunarodnoj zajednici da se to spreči, posebno ako se uzme u obzir da KBS iskazuju nameru da nabavi teže naoružanje, što je veliki izazov za bezbednost u regionu.

- Oni su već počeli da rade nešto na tom polju, dobili su Barjaktare prošle godine od Turske i ne kriju da žele da ojačaju svoju oružanu moć. Mi smo svega toga svesni i trudimo se da na politički način skrenemo pažnju tom delu međunarodne zajednice koji može da utiče na Kurtija da to i učini. Veoma je to teško, ali da bismo išta mogli da učinimo moramo da očuvamo jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - rekao je Rajić. 

Na pitanje da li je Velika Britanija preuzela "glavnu ulogu" kada je u pitanju vojna saradnja sa Prištinom, Rajić ističe da će se to videti u narednom periodu.

- Sigurno je da je Britanija daleko aktivnija u regionu nego što je bila, pogotovo od izlaska iz Evropske unije. Oni žele da se malo bolje pozicioniraju unutar Zapadnog bloka. Cilj im je da čak možda steknu neke pozicije s kojih bi posle mogli da u političkom smislu trguju sa Nemačkom ili Amerikom za neke druge delove sveta gde je to njima interesantnije i gde bi mogli da ojačaju svoj položaj. Nije tajna da London ima poprilično razumevanja za ambicije Prištine u raznim sferama, pa tako i u onoj koju možemo da okarakterišemo kao vojnu - zaključio je Rajić. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike