Profesor Simeunović upozorava: Srbi na Kosmetu nisu slobodni, zbog Kurtija prinuđeni samo na ovu krajnju opciju

23.11.2023

18:03

0

Simeunović je rekao da su srpske vlasti u Beogradu, vodeći brigu o svojim sunarodnicima na KiM, nastojale da uvođenjem institucije Zajednice srpskih opština (ZSO) uvećaju njihovu slobodu

Profesor Simeunović upozorava: Srbi na Kosmetu nisu slobodni, zbog Kurtija prinuđeni samo na ovu krajnju opciju
Profesor Simeunović - Copyright ATAImages/Amir Hamzagić

Profesor Fakulteta političkih nauka i akademik Dragan Simeunović ocenio je danas da Srbi na Kosovu i Metohiji nisu slobodni, jer im premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nameće samo jednu opciju, a to je život po ustavu i zakonima koje je osmislila Priština.

Simeunović je  naveo da je neophodno da bude ispunjeno više uslova da bi se moglo govoriti o ostvarenosti bilo kakve slobode pojedinca ili zajednice i da to nedostaje Srbima na KiM, jer im Kurti nameće život po ustavu i zakonu koje su prištinske vlasti osmislile, vodeći računa da oni budu u najvećoj meri usmereni na ostvarivanje dobra Albanaca, a ne i pripadnika drugih naroda na KiM.

- Poredak na KiM je tako ustrojen da pretpostavlja takav način života Srba na KiM koji je pun svakakvih rizika i opravdanog straha za sebe i svoje bližnje kao i za srpska materijalna i duhovna dobra i to ne samo u sadašnjosti nego i u budućnosti - rekao je Simeunović. Dodao je da su uslovi života Srba na KiM teški i da ne treba nikoga osuđivati što se buni ili što zauvek odlazi iz takve sredine. 

ATAImages/Amir Hamzagić
 

- Takav način života je ne samo očigledno nepravedan već je i izrazito diskrminativan jer je, gledano u evropskim razmerama, karakterističan samo za Srbe na KiM i kao takav, svakako nije i ne može ma kakvom prisilom biti potvrđen kao stanje njihove slobode - naveo je Simeunović.

Simeunović je rekao da su srpske vlasti u Beogradu, vodeći brigu o svojim sunarodnicima na KiM, nastojale da uvođenjem institucije Zajednice srpskih opština (ZSO) uvećaju njihovu slobodu jer se time ostvaruje prva i osnovna pretpostavka svake slobode koja se ogleda u mogućnosti izbora između makar dve opcije.

- Uostalom, to je na kraju shvatila i sada podržava i međunarodna zajednica, što smo upravo čuli i od generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga - rekao je on. On je dodao da, kada se konačno budu spoznali svi važni detalji o konceptu ZSO, neophodno je da o njenom zaživljavanju odlučuju Srbi na KiM zato što svaka sloboda podrazumeva autonomni izbor.

- Ograničavanje takvog izbora od strane Prištine je paradoksalno jer za vreme trajanja Jugoslavije niko više od Albanaca na KiM nije tražio i dobijao visok stepen autonomije, a sada bi bilo cinično da upravo oni ne dozvoljavaju srpskoj manjini na KiM ma kakav oblik, i ma kakav, pa i simboličan stepen autonomije-  naveo je on.

Simeunović je rekao i da postoji opasnost, čak iako se formira ZSO, da se stvori privid da je samim činom potpisivanja odgovarajućih dokumenata sve završeno i postignuto i ostvarena sloboda Srba na KiM.

- Ako se usvoji koncept ZSO na KiM koji će po oceni samih Srba njima omogućiti dostojanstven i siguran život, i pored toga postoji velika mogućnost da to vlasti u Prištini, a vrlo verovatno i deo međunarodne zajednice shvate tek kao puku formalnost, odnosno da je činom usvajanja nekakvog rešenja završena realizacija ZSO - rekao je on. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike