BALKANSKI PIROMAN: Kurti bi da realizuje opasan projekat koji ruši četiri države na Balkanu (FOTO)

05.10.2023

20:05

0

Autor: U.N.

Postoji jedan model na koji se Kurti ugleda u svom šovinističkom naumu konačnog ,,rešavanja srpskog pitanja''. To je hrvatski model

BALKANSKI PIROMAN: Kurti bi da realizuje opasan projekat koji ruši četiri države na Balkanu (FOTO)
Kurti i mapa Velike Albanije - Copyright Ilustracija/Profimedia/Wikipedia

Od trenutka kada je Aljbin Kurti drugi put došao na vlast 2021. broj napada na Srbe je drastično povećan. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno izneo frapantne podatke o tome da se čak 11 posto Srba iz pokrajine iselilo u tom periodu. Kurti svojom ekstremnom politikom proizvodi stalne krize, želeći da onemogući normalan život i funkcionisanje srpske zajednice na Kosmetu, kako bi otklonio i tu poslednju prepreku njegovom projektu etnički čistog tzv. Kosova, koje bi se potom pripojilo Velikoj Albaniji. Osim srpskog stanovništva i države Srbije, najveća pretnja u ostvarenju tog hegemonističkog cilja, jeste i Srpska pravoslavna crkva (SPC) , pa nije nimalo slučajno ni to što se, naročito posle dešavanja u Banjskoj, na nju pojačavaju pritisci u našoj pokrajini. 

Oluja na severu Kosova kao prečica do Velike Albanije

Postoji jedan model na koji se Kurti ugleda u svom šovinističkom naumu konačnog ,,rešavanja srpskog pitanja''. To je hrvatski model, koji se u jednoj etapi sastojao od etničkog čišćenja u Oluji, a drugi deo je  tzv. mirna reintegracijia Podunavlja, nakon koje su Srbi formalno dobili neka prava, ali suštinski (p)ostali građani drugog reda i politički i na svakom drugom planu potpuno obespravljeni. Moguće da bi Kurti prihvatio samo opstanak minornog broja nominalnih Srba na Kosmetu, koji bi dali legitimitet njegovoj politici. Jer, ne zaboravimo, da je i u vlasti NDH bilo Srba po etničkom poreklu. Nažalost, čak i tokom poslednjih nesrećnih događanja u Banjskoj bilo je nekih Srba sa Kosova, koji su se stavili na stranu Kurtija, iako se opravdano može postaviti pitanje da li ti ljudi zaslužuju da se i dalje nazovu Srbima. 

Od Demaćija, preko srpskog zatvora do regionalnog piromana

Otkako se pojavio na medijskoj i političkoj sceni, Aljbin Kurti se zalaže za Veliku Albaniju. Epitet ekstremiste je zaradio još tokom devedesetih, a postao je poznat široj javnosti kada je u Prištini predvodio nasilne demonstracije protiv srpske vlasti 1997. godine, nakon kojih je i uhapšen. Tokom albanske  pobune na Kosmetu, radio je za Adema Demaćija, pri političkom krilu tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Profimedia
 

Ponovo je uhapšen tokom 1999. godine, da bi nakon amnestije 2001. godine bio pušten iz srpskog zatvora. Kada je osnovao Pokret Samoopredeljenje, tokom 2005. godine, od starta se založio, ne za nezavisno Kosovo kao državu, već za Veliku Albaniju, odnosno pripajanje naše južne pokrajine državi Albaniji. Pošto je po tzv. ustavu Kosova, ujedinjenje te teritorije sa Albanijom i formalno zabranjeno, silom prilika je pragmatično pristao na ono što Albanci smatraju nezavisnim Kosovom, da bi mogao da učestvuje u političkom životu, ali de fakto smatrajući to delom Albanije, uz jasne namere da se jednog dana takvo stanje i formalizuje. 

Za 6 godina na Kosmetu ubijena 322 srpska policajca

Projekat Velike Albanije nije nov, već postoji u raznim oblicima skoro sto pedeset godina. Imao je i svoje ekstremno nasilne i zločinačke manifestacije u prošlosti, a samo ako se osvrnemo na (naj)noviju istoriju, doći ćemo do podatka da je od 1998. do 2004. u južnoj pokrajini ubijeno 322 pripadnika MUP-a Srbije. Očigledno je Aljbin Kurti pomislio, osokoljen verovatno podrškom nekih stranih centara moći, da je baš on taj koji će uspeti da se upiše u istoriju kao svealbanski lider koji je uspeo ono što drugi nisu vekovima pre njega. To nije čudno, obzirom na njegove ideološke korene, veliku ostrašćenost, ali i moguće komplekse što nije učestvovao direktno u ratu, nije se borio kao vojnik, pa sada želi da se junači sumanutim političkim potezima i rizikovanjem izbijanja rata. Ukoliko ga međunarodna zajednica ne zaustavi, ne može se isključiti da će nastaviti da pokušava ostvarivanje projekta Velike Albanije, gazeći preko ljudskih života, najpre srpskih. 

Četiri zemlje su na meti Velike Albanije

Za kraj, treba podsetiti da koncept Velike Albanije uključuje velikoalbanske iredentističke pretenzije, ne samo na delove Srbije, već i Severne Makedonije, Crne Gore i Grčke.

 

Nije li vreme da se barem ove zemlje zapitaju - ko će već jednom zaustaviti glavnog uzročnika svih regionalnih kriza poslednjih godina. Jer on se, izvesno, sam od sebe neće zaustaviti. 

Bonus video: 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24 Sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike