Više nije tajna: Od svih zapadnih zemalja, Prištinu najviše podržava Velika Britanija! (FOTO) (VIDEO)

30.10.2023

12:01

0

Ovo priznanje ima dodatnu težinu, obzirom da Les nije samo analitičar, već je i bivši britanski diplomata, koji je dok je bio na toj poziciji operisao širom našeg regiona, koji veoma dobro poiznaje

Više nije tajna: Od svih zapadnih zemalja, Prištinu najviše podržava Velika Britanija! (FOTO) (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Pixabay

Analitičar Centra za društvenu stabilnost Srđan Graovac izjavio je da Velika Britanija prednjači u stavu da treba otvoreno podržati kosovskog premijera Aljbina Kurtija i politiku koju vodi, a da se, sa druge strane treba čvrsto i oštro postaviti prema Beogradu. 

Graovac je, komentarišući za Kosovo onlajn da li je to što izaslanik Londona za Zapadni Balkan Stjuart Pič jedini od emisara država Kvinte nije bio prošle nedelje u Beogradu i Prištini znak da među ovim zemljama postoje razlike kada je reč o politici prema Kosovu i premijeru Aljbinu Kurtiju, rekao da velike zapadne sile manje-više imaju iste pozicije prema ovom pitanju, ali da je primetna razlika u stilu kojim mu pristupaju.  

Britanci otvoreno podržavaju Kurtija, njegova politika im odgovara

Printscreen/Youtube, KCNS
 

 - Ne postoje značajnije razlike u politici Velike Britanije Nemačke, Francuske, Nemačke, SAD prema pitanju Kosova i Metohije. Za sve ove zemlje Kosovo je završena priča, nezavisna država, bez obzira na kršenje međunarodnog prava. Jedino o čemu razmišljaju jeste način na koji Srbiju treba naterati da to prihvati kao neku vrstu realnosti - rekao je Graovac i dodao :

-  Britanska politika se ne razlikuje od politike SAD i bilo koga drugog iz kruga ovih zapadnih zemalja. Međutim, postoje određene nijanse među ovim državama i to vidimo. Postoje nijanse i kod samih Amerikanaca kada je reč o Kosovu, tu ima različitih struja, i onih koje su jasno na strani na Kurtija, jastrebovi u američkom establišmentu i podržavaju sve što on radi. S druge strane, ima onih koji su spremni da to kritikuju, da ukažu na pogrešnost te politike koju kosovski premijer sprovodi - ukazuje Graovac. 

Ističe da su Britanci bliži onom centru moći u SAD koji pruža snažnu podršku Kurtiju.

- Oni su spremni čak i da ga štite bez obzira što izaziva incidente i što njegovo ponašanje može biti uzrok za eskalaciju sukoba. Britanci su zagovornici čvrste i oštre politike prema Beogradu. Suštinski, politika Kurtija im i te kako odgovara - naveo je Graovac..

Napominje da Britanija ima još jedan važan zadatak kada govorimo o Kosovu i regionu, a to je da nakon izlaska iz EU žele da igraju značajniju ulogu u međunarodnim odnosima. Napominje da je Britanija dok je bila članica EU preko institucija u Briselu pokušavala da ostvari svoje interese na ovim prostorima, a nakon izlaska iz Unije to se menja i oni žele na velika vrata da se vrate na prostor Balkana zato imaju i svog specijalnog izaslanika.

- Pozicija Britanije nije beznačajna, ali daleko od toga da može da odigra presudnu samostalnu ulogu na ovom prostoru, ona je više eksponent američke politike i određenih centara moći u Vašingtonu, kao i Nemačka. Suštinski, čitava diplomatska aktivnost koju vodi EU isključivo zavisi od podrške SAD. EU je pokazala da nema kapacitet da vodi ovaj pregovarački proces, da nema snage da natera Albance da sprovedu u delo ono što su obećali i što je garantovala EU - kaže Graovac. 

Povodom toga što u danu kada je velika petorka bila u Prištini tu nije bilo Piča, ali je na Kosovu bila Ališa Kerns, britanska poslanica koja koristi svaku priliku da podrži Vladu Kosova, ali i Kurtija lično, dok s druge strane poziva na kažnjavanje Srbije, Graovac kaže da je ona otvoreno albanski lobista. 

 

-  Oko toga nema dileme, ona je svojim istupima jasno pokazala da u potpunosti podržava albansku stranu. Stjuart Pič je imao i momenata za koje bi se moglo reći da je bi donekle umeren, doduše u odnosu na ponašanje Kerns i drugih koji su krajnje ekstremni u svojim antisrpskim stavovima. Zašto nije bio tu, a zašto je Kerns bila tamo više je u domenu nagađanja - kaže analitičar.  

Profimedia
 

Britanac priznao: Nije tajna da London ima više razumevanja za Prištinu od drugih zapadnih aktera

Sa druge strane, Saradnik Centra za geopolitiku na Univerzitetu Kembridž Timoti Les smatra da je politika Ujedinjenog Kraljevstva prema Kosovu u skladu sa pozicijama SAD i EU, ali i da ne treba negirati da postoje i određene razlike, jer, ukazuje, "nije tajna da zvanični London ima razumevanja za Prištinu možda više nego neki drugi zapadni akteri". 

Ovo priznanje ima dodatnu težinu, obzirom da Les nije samo analitičar, već je i bivši britanski diplomata, koji je dok je bio na toj poziciji operisao širom našeg regiona, koji veoma dobro poiznaje. 

Kao primere za određene razlike između Velike Britanije i ostalih država Kvinte kada je reč o Kosovu, Les u razgovoru za Kosovo onlajn, navodi to što, kako kaže, zvanični London "izgleda da podržava policijske akcije na severu Kosova i insistira da Zajednica srpskih opština mora da bude u skladu sa kosovskim Ustavom i da ne bude nova Republika Srpska". 

- Ove manje razlike u pristupu ne treba da se preuveličavaju. Ujedinjeno Kraljevstvo ima fundamentalno isti interes kao SAD i EU kada je reč o Kosovu, a to je da se spreči povratak nestabilnosti koja bi mogla da destabilizuje i BiH i širi region - navodi Les.

On kaže i da je zajednički interes Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i EU da da se spreči veći uticaj Rusije. 

Foto: Printscreen/Tviter/Aljbin Kurti
 

- Ujedinjeno Kraljevstvo podržava napore EU i SAD da se postigne dogovor između Srbije i Kosova pre nego što sprovodi neku alternativnu politiku prema dve strane - smatra Les.

Komentarišući to što tokom prošlonedeljne posete izaslanika EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije Beogradu i Prištini, emisar britanske vlade za region Stjuart Pič, jedini od predstavnika Kvinte nije bio prisutan, ali je zato u Prištini tog dana bila poslanica Ališa Kerns, koja je u prethodnom periodu više puta podržavala Kurtijevu vladu i oštro osuđivala Beograd, pozivajući na uvođenje sankcija Srbiji, Les smatra da time "nije poslata bilo kakva specijalna poruka". 

- Sigurno ne da debata o statusu Kosova treba da bude rešena u korist Kosova a ne kroz pregovore. Mislim da su ovde indikativne dve stvari. Prva je da posle Bregzita, Ujedinjeno Kraljevstvo ne prednjači u naporima da se reši kosovski spor, što je formalno u rukama EU i SAD. Ujedinjeno Kraljevstvo je sada fokusirano na osiguravanju bezbednosti na Kosovu kroz NATO. Drugo, Ališa Kerns je sama odlučila, jednostrano, da podrži Kosovo u njegovom sporenju sa Srbijom. To je ono što mogu da vidim iz reakcija britanske vlade na njene istupe, koja Kerns vidi više kao problem nego kao deo bilo kog rešenja - navodi Les. 

Ališa Kerns/Printscreen/YouTube/Alicia Kearns
 

Na pitanje kako vidi tvrdnje da je London među najčvršćim saveznicima Kosova, ali i samog premijera Kurtija, Les kaže:

- Mislim da se to da je London snažan saveznik Kosova samo odnosi na dugogodišnju politiku prema Kosovu. To znači da podržava nezavisnost Kosova i ceni njegovu lojalnost i odnose prema pitanjima kao što su Rusija i Ukrajina. Kada je reč o Aljbinu Kurtiju, video sam da je predsednica Kosova Vjosa Osmani zahvalila Ališi Kerns na tome što je snažan saveznik i što podržava narod Kosova, što nije iznenađujuće. Nisam upoznat sa tim da bilo koji zvaničnik vlade daje Kurtiju eksplicitnu podršku i takođe to ne očekujem sve dok nastavlja da opstruira dijalog - istakao je ovaj bivši britanski diplomata. 

Bonus video:  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike