Rusi blagovremeno upozorili na beogradski "Majdan": Evo ko su kreatori plana nasilne promene vlasti i kako su otkriveni

26.12.2023

18:49

1

Namera je da se uzdrma vlast predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem koja ne ispunjava agendu kolektivnog Zapada - ne uvodi sankcije Rusiji, istrajava na vojnoj neutralnosti i ne želi da pristane na članstvo lažne države Kosovo u UN

Rusi blagovremeno upozorili na beogradski "Majdan": Evo ko su kreatori plana nasilne promene vlasti i kako su otkriveni
Nasilne demonstracije - Copyright Printscreen N1

Parametri iz operativnih obrada ruskih obaveštajnih službi, kao i metodologija delovanja protiv ustavnog poretka, u vreme zloglasne pobune na kijevskom Majdanu iz 2014. godine umnogome su se poklapali sa nasilnim scenarijom primenjenim na rušilačkim nedeljnim protestima prozapadne opozicije u Srbiji. 

Upravo zbog toga Rusi su nekoliko dana pre nemilih scena ispred Skupštine grada obavestili srpske kolege šta je zadatak demonstranata i njihovih političkih lidera, pa je to samo još više pojačalo budnost naših operativaca i sprečilo možda i teže posledice.

Kako pišu "Novosti", BIA je pre protesta liste "Srbija protiv nasilja" upozorila državno rukovodstvo da postoji namera dela opozicije, potpomognute zapadnim obaveštajnim službama, pre svega nemačkim BND, da destabilizuju Srbiju izazivanjem nereda zbog navodne izborne krađe. Upravo zbog toga najviši državni funkcioneri su i predizbornog dana javno saopštavali šta je cilj bloka koji predvodi Dragan Đilas - izazivanje nereda i nasilno preuzimanje vlasti. 

Dobro obavešteni izvori kažu da su zeleno-levičarske strukture iz Berlina naročito zainteresovane za udar na aktuelnu vlast, pa su u tom cilju angažovali svoje ovdašnje ideološke podružnice oličene u takozvanim građanskim i ekološkim pokretima kao i NVO sektorom koji egzistiraju pod krovom liste "Srbija protiv nasilja"

Oni su samo čekali alibi kako bi aktivirali svoju agenturnu mrežu, čiji pipci sežu i do pojedinih lidera iz Đilasovog bloka i zato je pokrenuta priča o takozvanim fantomskim biračima i "epskoj krađi narodne volje". Namera je da se uzdrma vlast predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem koja ne ispunjava agendu kolektivnog Zapada - ne uvodi sankcije Rusiji, istrajava na vojnoj neutralnosti i ne želi da pristane na članstvo lažne države Kosovo u UN. 

Printcreen/BIA
 

U tom smislu su veoma zabrinjavajući operativni podaci naših službi, da su osim na institucije bili planirani napadi čak i na nosioce najviših državnih funkcija, ali i na pojedine opozicione lidere kako bi se za to optužila vlast.

Vojni analitičar Ljuban Karan podseća na to da je nekoliko stranih obaveštajnih službi upozoravalo na pripreme "Majdana" u Beogradu i da su se njihove informacije ispostavile kao tačne i pravovremene. Karan ukazuje da su naše službe i bez ovih podataka, mogle da zaključe da će se ovo događati posle izbora.

- Već je bilo jasno da se nešto sprema kada je opozicija u dogovoru sa stranim ambasadama, uputila zahtev za održavanje prevremenih izbora - objašnjava Karan.

- To je bio znak da se spremaju za nasilan dolazak na vlast, jer se unapred znalo da oni nemaju šanse da zvaničnim izborima dođu na vlast. Unapred su pripremali materijal o tome da će uslediti navodna izborna krađa. 

Karan navodi da se to sve radilo pod jurisdikcijom stranih službi koje su pružale ogromnu pomoć u nameri da se destabilizuje država Srbija:

- Postoje mnogi strani faktori koji su spremni da finansiraju promenu vlasti u Srbiji kako bi nakon toga došla garnitura koja bi im omogućila da se ostvare njihovi interesi. 

24sedam/Goran Sivački
 

Osim što je agresivni deo opozicije naneo veliki štetu državi, pokazao je da nema potrebnu kritičnu masu za nekakve prevrate. Oni su samo svojim ponašanjem isprovocirali državu da reaguje na način na koji bi svaka ozbiljna država reagovala.

Ipak, ne znači da će oni posle ovoga odustati, već će birati neke nove forme protesta.

Ove nasilnike će nazivati političkim zatvorenicima koje režim zatvara zato što drugačije misle. To će im biti povod za nove proteste. 

General u penziji Mitar Kovač objašnjava da su obaveštajne službe obelodanjivanjem podataka o onome što se sprema, pokušale da preduprede rušilački karakter obojene revolucije koju su namenili Srbiji. 

- Ima više ciljeva tog hribridnog delovanja Zapada - navodi Kovač.

- Jedan je da izvrše dodatni pritisak na vlast u Srbiji kako bi prihvatila sporazum između Beograda i Prištine, kako bi se uzdrmala vlast u narednom periodu i bila prinuđena da prihvati druge ustupke koje bi Zapad tražio. Namera je da se otvori strateška orijentacija Srbije bezuslovno ka Zapadu, suzbijanje ruskog uticaja i uvođenje sankcija Rusiji, kako bi Srbija bila okrenuta ka Briselu i Vašingtonu i kako bi se našla iza zapadne gvozdene zavese.

Kovač navodi da će dalja situacija na ulicama Beograda zavisiti od sposobnosti bezbednosnih službi, odnosno od toga da li su imale i na vreme prikupljale informacije u vezi sa delovanjem zapadnih obaveštajnih službi sa koalicijom "Srbija protiv nasilja" u nastojanju da nasilno preuzme vlast. 

TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ
 

Hil: Neprihvatljivo nasilje nad institucijama

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil poručio je juče da nasilju i vandalizmu nad državnim institucijama nije mesto u demokratskom društvu i dodao da legitimitet demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih da poštuju volju naroda.

- U satima i danima koji su pred nama, lideri Srbije i njeni građani treba da se sete: legitimitet demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih stranaka, bilo pobedničkih ili gubitničkih, da poštuju volju naroda izraženu na izborima - napisao je Hil, na društvenoj mreži "Iks".

On je dodao da rad srpskih izbornih institucija ostaje od ključnog značaja, "čak i kada Srbija radi sa OEBS i drugima na rešavanju nedostataka u svojim demokratskim procesima":

- Uveren sam da će Srbija proći kroz ove izazove sa ojačanom demokratijom.

Peskov: Nećemo se mešati, rukovodstvo Srbije sposobno

Rusija se nije mešala i neće se mešati ni u čije unutrašnje stvari, posebno ne u unutrašnje stvari partnerske Srbije - izjavio je juče Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina. 

Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Prema njegovim rečima, rukovodstvo Srbije je sposobno da preduzme sve mere da osigura bezbednost u zemlji i sve što se dešava je isključivo unutrašnja stvar Srbije, prenela je agencija RIA Novosti.

- Srbija ima legalno, legitimno rukovodstvo, koje je, po našem uverenju, sposobno da preduzme sve neophodne mere - istakao je Peskov.

- Ujedinjuje nas zajedničko istorijsko i kulturno nasleđe, veoma pažljivo se odnosimo prema našim odnosima i veoma ih cenimo.

Očigledna veza sa Navaljnim

Da levo-liberalna internacionala i te kako funkcioniše dokaz je i to što je organizacija Sindikat za Navaljnog podržala proteste u Beogradu. Reč je naime o grupi koja podržava kontroverznog ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, koji izdržava kaznu od 19 godina zbog osnivanja i finansiranja ekstremističke organizacije. 

Zanimljivo je da Sindikat koristi isti logo kao i ovdašnji Studenti protiv nasilja.

Jedan od komentara na njihovu objavu bio je doslovce: ono što prvi "majdanovci" nisu uspeli u Rusiji, sad pokušavaju u Srbiji. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike