Mijačić: Vraćanjem spomenika ambasade priznale grešku, očekujemo izvinjenje

02.12.2023

17:01

0

On je istakao da je izmeštanje spomenika srpskim ratnicima iz ratova 1912-1918. godine bio skandalozan i necivilizacijski čin

Mijačić: Vraćanjem spomenika ambasade priznale grešku, očekujemo izvinjenje
Spomenik palim srpskim borcima - Copyright RTS printscreen

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 35, Dragiša Mijačić, izjavio je danas, povodom vraćanja spomenika srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godina, na staro mesto na pravoslavnom groblju u Prištini, da su ovim činom francuska i nemačka ambasada priznale da su pogrešile, i da srpska strana sada od njih očekuje i izvinjenje.

Mijačić je za Tanjug istakao da je izmeštanje spomenika srpskim ratnicima iz ratova 1912-1918. godine bio skandalozan i necivilizacijski čin.

- Taj postupak je urađen nešto pre ceremonije koja je organizovana za vreme Dana primirja, nešto pre 11. novembra, tada smo primetili da ploča više nije na mestu na kom je bila ranije. Ta ploča je izmeštena na inicijativu francuskog ambasadora, kasnije je podržana i od strane nemačkog ambasadora koji su zajednički imali tu ceremoniju 11. novembra. O izmeštanju ploče nije bila obaveštena Srpska pravoslavna crkva, niti bilo koji drugi srpski organi - naveo je Mijačić.

On je dodao da su, kako bi ovu temu "držali visoko" u javnom prostoru, pokrenuli peticiju vezanu za vraćanje spomenika i u okviru te peticije tražili su i da se francuski i nemački ambasador izvine za svoje postupke.

RTS printscreen
 

- Pored ove peticije, moram da napomenem da su mnogi intelektualci, čak i Srpska intelektualna zajednica koja živi i radi u inostranstvu, potpisali jedno zajedničko pismo. Tu je bilo i nekoliko javnih istupanja znamenitih intelektualaca, novinara, pa čak i stranih oficira - rekao je on.

Mijačić je istakao da veruje da je to pomoglo da se stvori kritična masa koja je izvršila pritisak, pre svega na nemačku i francusku ambasadu, da se ploča vrati na svoje prvobitno mesto. Dodao je da prištinske vlasti nisu igrale važnu ulogu u celom ovom incidentu.

- Oni su postupili donekle protivpravno, jer francuski ambasador nije imao pravnu mogućnost da naloži izmeštanje te ploče, ta ploča nije u vlasništvu francuske vlade. Tom pločom upravlja Srpska pravoslavna crkva - pojasnio je Mijačić.

Ipak, on je naglasio da još uvek nije stiglo zvanično saopštenje francuske ambasade u Prištini, kao ni nemačke ambasade koje je podržala francuske zahteve.

- Mi se iskreno nadamo da će doći do takvog jednog izvinjenja, da pokažu jednu ljudsku dimenziju za ovaj necivilizacijski čin - naveo je on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike