Mijačić: Bez formiranja ZSO i demilitarizacije severa KiM evropski plan samo "mrtvo slovo na papiru"

28.02.2023

21:33

0

Evropski predlog zaista nema nikakvog smisla ukoliko se ne formira ZSO - kazao je on

Mijačić: Bez formiranja ZSO i demilitarizacije severa KiM evropski plan samo "mrtvo slovo na papiru"
Dragiša Mijačić - Copyright Dragiša Mijačić, Youtube printscreen

Koordinator Radne grupe za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić smatra da je bez formiranja Zajednice srpskih opština, demilitarizacije severa Kosova i Metohije i vraćanja Srba u institucije evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine samo "mrtvo slovo na papiru".

- Ovaj evropski predlog zaista nema nikakvog smisla ukoliko se ne formira ZSO, tako da bi neki redosled koraka trebalo da bude jasan - bez formiranja ZSO, bez demilitarizacije severa Kosova i vraćanja Srba u institucije ovaj predlog će biti samo jedno mrtvo slovo na papiru, prosto neće zaživeti u praksi - rekao je Mijačić za Tanjug.

Na pitanje da li misli da je Priština sada spremnija nego ranije da formira ZSO Mijačić kaže da je albanska strana i dalje pri tom stavu da je ne treba formirati, ali da sa druge strane ima pritiske međunarodne zajednice.

AP Photo/Visar Kryeziu
 

- Zato ja očekujem da će Prištinska strana u jednom trenutku i formirati ZSO. Međutim, taj proces neće ići lako. Mislim da negde na osnovu formiranja ZSO je juče i zapelo potpisivanje oko mape puta za implementaciju ovog sporazuma - ocenio je Mijačić.

On je rekao da veruje da će do kraja ove ili početkom naredne godine biti postignut neki sporazum, jer kako je rekao, postoje određeni rokovi u vezi sa održavanjem izbora za Evropski parlament i američkim izborima.

- Možda to nije vezano jedno sa drugim, ali kada se organizuju izbori onda više evropska diplomatija neće biti toliko aktivna na ovim pitanjima što znači da će i Borelj i Lajčak biti u tehničkom mandatu pre nego da se to desi. Oni bi svakako voleli da vide da se ovaj sporazum realizuje kao jedna kruna njihvog diplomatskog uspeha i tu verujem da će biti veliki pritisci da se to postigne negde do kraja ove ili početkom sledeće godine - rekao je Mijačić .

AP Photo/Darko Vojinović
Miroslav Lajčak

Što se tiče prvih koraka u narednom periodu, a do sledećeg sastanka, Mijačić smatra da je sada ključno pitanje ne samo formiranje ZSO već organizovanje izbora na severu KiM za skupštine opštine u srpskim sredinama gde su gradonačelnici podneli ostavke.

- Ta dva pitanja su međusobno povezana, ukoliko nema dogovora o ZSO neće biti ni izbora, a izbori su zakazani za april. Tako da verujem da će pritisak ići u tom pravcu da se i naprave koraci u formiranju ZSO i da krene povratak Srba u institucije - rekao je Mijačić.

On je dodao da će sam izborni proces svakako prolongirati formiranje ZSO.

- Zajednica formalno ne može da se osnuje dok se ne formiranju skupštine opština koja će formirati zajednicu, jer ona treba da bude formirana od strane srpskih opština, a da bi se to desilo prosto moraju da budu organizovani izbori. Ipak, ja verujem da srbi na Kosovu neće izaći na izbore ukoliko nemaju jasno obećanje da će doći do formiranja ZSO - zaključio je Mijačić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike