Vraćen spomenik srpskim vojnicima u Prištini

02.12.2023

13:44

0

Do izmeštanja spomenika borcima iz Balkanskih i Prvog svetskog rata došlo je na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke u Prištini

Vraćen spomenik srpskim vojnicima u Prištini
Priština - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Na pravoslavnom groblju u Prištini, spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine, vraćen je na mesto u sastavu spomen parka, gde se nalazio i pre izmeštanja prošlog meseca, javlja RTS.

Do izmeštanja spomenika borcima iz Balkanskih i Prvog svetskog rata došlo je na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke u Prištini, uoči obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra.

Tada je na mesto spomenika srpskim ratnicima postavljena ploča sa napisom na francuskom, srpskom i albanskom: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

Izmeštanje spomenika urađeno je na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke u Prištini, potvrđeno je iz njihovih diplomatskih predstavništava nakon osuda i reakcije srpske javnosti i institucija.

Izmeštanje je sprovedeno bez znanja Eparhije raško-prizrenske SPC koja je takođe oštro osudila taj postupak.

Obeležavajući Dan primirja u Prvom svetskom ratu, amabasori Nemačke i Francuske su 11. novembra polaganjem venaca odali počast stradalim borcima, ali i vojnicima međunarodnih vojnih snaga koji su poginuli na Kosovu i Metohiji.

Iz Opštine Priština su se tada ogradili od aktivnosti francuske i nemačke ambasade na srpskom groblju u Prištini.

Saopštili su da nisu primili nikakav zahtev za pomeranje spomen ploče i podsetili da lokalne vlasti nisu naložile izmeštanje, niti pomeranje spomen ploče.

Izmeštanje spomenika na Srpsko-francuskom vojničkom groblju u Prištini izazvalo je i brojne reakcije u javnosti, a grupa nevladinih organizacija i pojedinaca pokrenula je onlajn peticiju za njegovo vraćanje na staro mesto.

Peticiju je potpisalo više od 4.000 građana.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike