Poglavlje 35 sredstvo ucene: Evropska unija hoće da natera Srbiju da prizna Kosovo

02.12.2023

12:33

0

Srbija je premala zemlja da učini "tako veliku gadost kao što je priznanje Kosova i uvođenje sankcija Rusiji"

Poglavlje 35 sredstvo ucene:  Evropska unija hoće da natera Srbiju da prizna Kosovo
Aleksandar Vulin - Copyright Tanjug

Poglavlje 35 je za EU postalo sredstvo ucene kojim hoće da natera Srbiju da prizna Kosovo, izjavio je danas osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin. 

On je u pisanoj izjavi naveo da je 22. januara 2014. godine, kao ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju, predvodio delegaciju Srbije u razgovorima sa Evropskom unijom na temu poglavlja 35 i da je u ime države Srbije jasno rekao da poglavlje 35 nije zamena za Briselski dijalog i da u njemu ne mogu da se rešavaju statusna pitanja, kao i da poglavlje 35 nije prostor za pokretanje novih tema koje nisu dogovorene u Briselskom dijalogu. 

Tanjug
 

 

- Predstavnici Evropske unije su potvrdili da je tako kao što sam rekao, ali devet godina kasnije, poglavlje 35 je za EU postalo sredstvo ucene kojim treba da dobiju ono što nisu uspeli da izbore u pregovorima sa Aleksandrom Vučićem i Srbijom, sredstvo koje treba da posluži za pritisak na Srbiju, da napusti sebe i prizna takozvano Kosovo - istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, ne može se postati član Evropske unije, a ne zatvoriti sva poglavlja, pa tako i poglavlje 35, a ne može se zatvoriti poglavlje 35 bez priznanja Kosova. 

- Sigurno postoji neka druga reč osim lažovi koja opisuje skup vrednosti Evropske unije i ljude koji je zastupaju, ali ja trenutno ne mogu da je se setim. Evropsku uniju vode lažovi, a mi sebe treba da prestanemo da lažemo da ćemo postati članica EU bez priznanja Kosova i ulaska u sukob sa Rusijom - naveo je Vulin u izjavi.

Dodao je da je Srbija premala zemlja da učini "tako veliku gadost kao što je priznanje Kosova i uvođenje sankcija Rusiji". 

- Srbija koju vodi Aleksandar Vučić i Srbija čiju vladu formira naša koalicija neće priznati nezavisnost Kosova i neće uvesti sankcije Rusiji - poručio je Vulin u pisanoj izjavi komentarišući, kako je navedeno, pokušaje izmene poglavlja 35 od strane EU.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike