Kako je Laušević dobio srpski pasoš? Dačić se prisetio svega, ovako je izgledao njihov susret u Njujorku

15.11.2023

19:18

0

U emsiji "Mi danas" na K1 televiziji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisetio se kako je izgledao taj susret sa Lauševićem u konzulatu Srbije u Njujorku

Kako je Laušević dobio srpski pasoš? Dačić se prisetio svega, ovako je izgledao njihov susret u Njujorku
Žarko Laušević, konzulat Njujork - Copyright Pritnscreen Instagram/Ivica Dačić

Glumac Žarko Laušević preminuo je danas u 63. godini života posle teške bolesti i brobe sa istom.

Laušević je od 2012. godine imao pasoš Republike Srbije.

Tada mu je, u srpskom konzulatu u Njujorku, pasoš uručio Ivica Dačić koji je u to vreme obavljao funkciju zamenika premijer i ministra unutrašnjih poslova.

- Zadovoljan sam što mi je ministar Dačić uručio srpski pasoš, što je za mene malo iznenađenje. Nisam baš očekivao da će to biti učinjeno na ovaj način - rekao je tada Laušević.

U emsiji "Mi danas" na K1 televiziji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisetio se kako je izgledao taj susret sa Lauševićem u konzulatu Srbije u Njujorku.

 

 

- Nažalost, takva je situacija da je to danas prva vest - smrt velikog glumca. Mene je život upoznao sa Žarkom, zato što sam bio ministar unutrašnjih poslova, koje se bavi pitanjem državljanstva. Grupa glumaca založila se za Žarka i tražili su razgovor samnom. Ja Lauševića nisam poznavao lično, ali sam poznavao njegov glumački rad. On je tada već duži niz godina bio u izgnanstvu u SAD i imao je nerešeno pitanje državljanstva. Odnosno, postojala je mogućnost da ukoliko se ne reše papiri, on je mogao ponovo da bude uhapšen i da ga izruče Crnoj Gori. Imajući to u vidu, počela je procedura. Ja čim sam dobio njegovu saglasnost krenuli smo to da radimo. Iskoristio sam priliku da ga upoznam u Njujorku gde je živeo. Nije verovao da ću da mu donesem pasoš i da ćemo to tako brzo da završimo - ispričao je Dačić u emisji "Mi danas" na K1 televiziji.  

Prema njegovim rečima Laušević je došao u konzulat sa ženom Anitom.

- Nikad neću zaboraviti koliko je on u tom momentu bio opterećen svojom bezbednošču i šta će biti sa njegovom porodicom.  Zagrlio me je od sreće i to nas je povezalo. Kasnije je počeo da stiče sigurnost i da dolazi u Srbiju. Bili smo u kontaktu.  U februaru sam ga video poslednji put. On i Anita su me zvali, ja sam otišao kod njih u stan i on mi je saopštio da je bolestan. Ali on nije delovao tragično, rekao je da će da radi i dalje, nije hteo da prima hemioterapije, jer je želeo da bude aktivan - ispričao je Dačić, i dodao:

- Mislim da je bio jedan veliki naš intelektualac, a ne samo glumac. On je imao razumevanja o svemu: o politici, o zdravlju, o geopolitici, bio je pisac... Njegova smrt je veliki gubitak i tragedija za celo naše društvo.  On je jedan od ljudi koji je izazivao velike simpatije glumišta. Sve njegove kolege su bile uz njega i svi su se angažovali da mu reše pitanje pasoša. Nažalost, naše glumište je ostalo bez velikih ljudi. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike