Nedelja usred srede: Izbori na KiM pokazali jedinstvo Srba, snaga Vojske na "Granitu 2023", Vučić u Donjoj Gradini - sećanje na žrtve NDH

26.04.2023

19:43

0

Pregled dešavanja u zemlji u nedelji iza nas

Nedelja usred srede: Izbori na KiM pokazali jedinstvo Srba, snaga Vojske na "Granitu 2023", Vučić u Donjoj Gradini - sećanje na žrtve NDH
nedelja usred srede, ilustracija - Copyright Tanjug

Na severu Kosova i Metohije, u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom, Aljbin Kurti je održao izbore, uprkos najavi Srpske liste i Srba koji tamo žive da na tim izborima neće učestvovati. Dan je protekao bez ikakvih incidenata, a na biračka mesta koja su improvizovana u prenosivim kontejnerima izašlo je svega 13 Srba, što je 0,029 odsto upisanih birača, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Srbi na ove izbore nisu izašli jer ni posle 10 godina od Briselskog sporazuma, a ni posle dogovora u Ohridu, prištinske vlasti nisu pristupile formiranju Zajednice srpskih opština, niti su uklonile specijalne snage sa severa pokrajine.

Predsednik Vučić ocenio je posle ovih i ovakvih izbora da je na scenu stupila nova politička realnost. 

- Ovo je nedvosmisleno poraz Aljbina Kurtija, ali i mnogo više od toga. To je izborni debakl Kurtija i Kvinte. Srpski narod je pokazao da traži potpuno drugačiji pristup međunarodnodne zajednice, pre svega zapadnih sila, da traži poštovanje i stvarni dijalog, a ne nametanje rešenja - rekao je Vučić u obraćanju. - Naš narod je juče referendumski rekao u kojoj zemlji živi, koga neće na severu KiM, jer su tamo bili izbori. Nadam se da će svet neku lekciju naučiti sada, jer ovo je plebiscitarno opredeljenje, jednoglasno, koje nema veze sa političkim strankama, koje nema veze ni sa nama ovde. To je poruka da žele da žive na ognjištu i čuvaju Srbiju - poručio je Vučić.

Uspešno izveden "Granit 2023"

Pripadnici Vojske Srbije uspešno su izveli prikaz borbenih sredstava Vojske Srbije i Ministarstva odbrane "Granit 2023". Svoje veštine prikazali su padobranci 63. i 72. brigade, zatim odred vojne policije i "Kobre" koji su demonstrirali rešavanje talačke situacije, piloti Ratnog vazduhoplovstva, protivvazdušna odbrana... U prikazu sposobnosti Vojske Srbije angažovano je bilo više od 5.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u prisustvu mađarskog premijera Viktora Orbana, obišao je naoružanje i vojnu opremu na aerodromu Batajnica. On je istakao da je ponosan na Vojsku, te da su cena i kvalitet našeg naoružanja izvanredni. 

Sećanje na žrtve NDH

U Donjoj Gradini, na stratištu, održan je pomen svim nevinim žrtava ustaškog režima. Na platou Spomen-područja Donja Gradina služen je molitveni pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama zločina Nezavisne Države Hrvatske u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini povodom Dana sećanja.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je naša dužnost da budemo trag i putokaz žrtvama zločina NDH kako njihovo ime nikada ne bi bilo zaboravljeno. On je najavio da će Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske potpisati sporazum da se u Donjoj Gradini izgradi memorijalni centar, jer je to, kako je rekao, svetinja za srpski narod. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike