Predsednik Vučić se obratio nakon izbora na KiM: Naš narod je juče referendumski rekao u kojoj zemlji živi

24.04.2023

13:05

0

Autor: I.K.

Na vanredne izbore u četiri opštine na severu KiM izašlo je 1.566 Albanaca i 13 Srba

Predsednik Vučić se obratio nakon izbora na KiM: Naš narod je juče referendumski rekao u kojoj zemlji živi
Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti nakon što su na severu Kosmeta, u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom održani izbori na kojima Srbi nisu učestvovali.

Na vanredne izbore u četiri opštine na severu KiM izašlo je 1.566 Albanaca i 13 Srba, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Petković je precizirao da su na severu Kosovske Mitrovice glasale dve osobe srpske nacionalnosti, u Leposaviću sedam, u Zvečanu četiri, a nijedna u Zubinom Potoku.

-Ovo je nedvosmisleno poraz Aljbina Kurtija, ali ovo što se juče dogodilo je mnogo više od toga. Juče je srpski narod pokazao da traži potpuno drugačiji pristup međunarodnodne zajednice, pre svega zapadnih sila, da traži poštovanje i stvarni dijalog, a ne nametanje rešenja, rekao je Vučić na početku.

Od trinaestoro Srba što je 0,029 procenata glasova, dvoje kažu da su greškom izašli, u Zubinom potoku nijedan, u K. Mitrovici dvoje, u Leposaviću sedam i u Zvečanu četvoro rekao je Vučić.  

Na biračkom mestu koje je posetio i švajcarski ambasador je bio član sa tetovažom UČK. Na brojnim mestima su biračke kutije bile prazne. 

Tanjug/Zoran Žestić
 

 

Srpkinja kandidatkinja Pantović dobila je pet glasova, čak i jedan glas Albanca. Došla je i otišla u pratnji Kurtijeve policije.

-Oebs nije pratio izbore iako je pomagao policiji, a oni bi trebalo da su statusno neutralni. Iz Kancelarije EU niti zemalja Kvinte nisu obilazili biračka mesta. Juče je glasalo 449 Albanaca manje nego na prošlim lokalnim izborima, napomenuo je Vučić.

Šta su nam izbori na KiM pokazali?

-Pod jedan to je izborni debakl Kurtija i Kvinte. Pod dva ovo je istorijski rezultat jer se ništa slično nije desilo u Evropi posle Drugog svetskog rata, da izlaznost bude 0,029 posto. Još tri i po puta da su dobili da dođu do 0,1 odsto. Dakle, bukvalno niko nije izašao. Pod tri ovo je pokazalo ogromno jedinstvo srpskog naroda, disciplinu i odgovornost Srba kakva nije viđena u savremenoj istoriji našeg naroda. Ponašali su se odgovorno i kao snažan narod, kao narod koji zna pod kakvim je pritiscima, sa kakvim se pretnjama suočava na dnevnom nivou, ali pokazao i odlučnost da se suprotstave na miran način. Mnogi koji su se borili za sovja prava, za svoje zemlje, to nisu mogli da urade tako disciplinovano kao Srbi juče. Poručili su nećemo da učestvujemo u cirkusu koji ste organizovali. Pod četiri, što je možda najvažnija poruka i svetu. Da suštinski dijalog ne postoji. Mi ne razgovaramo. Mi dobijamo nametnute papire, koji uvek moraju da idu u korist Prištine, jer ih Kvinta podržava. I kada im govorite da se nešto dešava, prelama u glavam ljudi, oni kažu - to je Vučić naredio, istakao je predsednik. 

Sada su u procentu 99,97 odsto pokazali ne samo da neće da učestvuju, da im vlast nije važna i da im je otadžbina Srbija mnogo važnija.

Tanjug/Zoran Žestić
 

 

-Oni su uprli prstom da ih niko sa zapada nije slušao, a da ih i mi u Beogradu nismo dovoljno razumeli u koliko se teškoj poziciji nalaze, jer vodeći računa o građanima drugih gradova u Srbiji nekada nismo imali vremena da čujemo njihove probleme i muke. Naš narod je juče referendumski rekao u kojoj zemlji živi, koga neće na severu KiM, jer su tamo bili izbori, ali i pokazali svetu da ništa nisu razumeli osim činjenice da osim sebe nikada nikog drugog nisu hteli ni da slušaju. Nadam se da će svet neku lekciju naučiti sada, jer ovo je plebiscitarno opredeljenje, jednoglasno, koje nema veze sa političkim strankama, koje nema veze ni sa nama ovde. To je poruka da žele da žive na ognjištu i čuvaju Srbiju, poručio je Vučić.

On je istakao da je nastupila potpuno nova politička realnost.

-Čekao sam da vidim sa kakvim zaključcima da izađu, interesantno je da su svi požurili. Sa mojim timom sam radio sinoć do iza ponoći i jutros od ranih sati. Stupila je potpuno nova politička realnost  u kojoj ćemo mi morati da se ponašamo drugačiji. Kurti to nije razumeo, on misli da će da upravlja i vlada sa 400 glasova koji uglavnom ne žive tu. Ma, sve može, samo nemojte od Srba da tražitep osle više ništa. Kaže Peter Stano, pr EU, osim što primećuje da izbori nisu dobri jer je slaba izlaznost, da se ubrza dijalog između kosovskih Srba i prištinskih vlasti, znači vi niste razumeli poruku, oni baš to neće, Srbi baš to neće. Ništa niste razumeli, trebalo je neko pametniji da vam duže analizira. Srbi su tražili bezbroj puta da ih saslušate da ne šaljete sepcijalne jedinice, molili vas za baze, da ne stoje nar askrsnicama i da ne pucaju ljude. Mislili ste da barikade postavljaju besposleni ljudi? Niste razumeli jedinstvenu poruku srpskog naroda od juče. A to je, mi hoćemo da se naš glas sasluša i nećete da radite bez nas i bez onoga što mi želimo, istakao je Vučić.

Neće da daju legitimitet prikrivenoj okupaciji.

-Niko od Srba ne želi da se vrati u institucije. Ja ću da ih molim da se vrate kada formirate ZSO i sklonite specijalce sa severa. Molim vas 10 godina da ih saslušate, vi nećete. Lagali ste nas oko razgovora, zato ništa nisam potpisao. Lagali ste nas. Kažete podržite nas u Savetu Evrope, e pa nećemo. Lagali ste nas. Izbacili ste iz papira u Ohridu deo oko Saveta Evrope. Jer jedino za šta vam Srbija služi jeste da vam ispunjava želje. Kažete napredak je što je Kurti počeo da priča o ZSO. A jel ste primetili da me niko nije demantovao? Biće zato što sam govorio našem narodu jer ni reč nisam izmislio, rekao je Vučić ističući da su se juče dogodile tektonske promene.

Tanjug/Zoran Žestić
 

 

Naša je obaveza da razgovaramo i slušamo Srbe.

-Naše je da ekonomski opstanemo i da brinemo o evropskom putu. To sada postaje težak problem za nas ovde u Beogradu, ali ćemo narednih nedeja da radimo kako da najbolje zaštitimo volju Srba iskazanu jučerašnjim plebiscitom. Govorili ste da je za sve kriv Beograd i da sama pojava policije će garantovati sigurnost, ali izgleda da tu sigurnost nisu osećali ni Albanci. Ni oni ne veruju u tu sigurnost. A zamislite od više od 43 hiljade Srba izašlo 13. Dvoje greškom, pa je realan broj 11, naglasio je Vučić.

Svaku reč koju su izgovorili, lagali su.

-Nisam još doneo odluku, ali verovatno ću ići 2. maja u Brisel. Oni čekaju predlog Prištine o ZSO. Ništa ne znaju. Pa jel oni ništa ne čitaju. A mediji prenose njihove izjave mislivši da oni znaju šta pričaju. Ali samo u skladu sa 22 principa koje sam ja potpisao 2015. godine, sa Isom Mustafom. Posle toga povlačenje snaga sa severa. AKo nećete, nastavite okupaciju, ali da nas varate i lažete ubuduće ne može, jasno je poručio Vučić.

-Ja vam ne dam lažovi i prevaranti jedni, a našem narodu verujem sve jer je narod video sve i osetio sve i ponašao se odgovorno. Kažu prošlo je mirno... Pa prošlo je mirno jer su Srbi odlučili tako, inače ne biste mogli da prođete, rekao je predsednik.

Miran, politički ustanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ocenio je Vučić dodajući da Srbi neće više da trpe maltretiranja, pucanja, ranjavanja, hapšenja... 

-Težak je period pred nama, nama ne treba sukob sa NATO-om, ali nismo u situaciji da dalje dozvoljavamo poniženja našeg naroda, dalje napade, stvari će se komplikovati, 2. maja ništa neće biti rešeno, gledaće da to traje još 100 godina i da Srbiju krive za šta im padne napamet. I tu dolazimo do licemerja. Štitićemo naš narod, razumeli smo njihove poruke, poštovaćemo Ustav Srbije naravo, ali ćemo insistirati na stvarnom dijalogu, rekao je predsednik poručujući da dijalog nije evo vam papir uzmi ili ostavi.

Tanjug/Zoran Žestić
 

 

Nama je potreban razgovor sa Albancima, sa Evropljanima... 

-Plašim se da je ovo uvod u mnogo veću krizu i za to su krivi oni koji nikada nisu hteli da čuju Beograd i Srbe sa KiM. Znate li ko je Braca Nikolić? On je uhapšen pre godinu i po dana i još je u pritvoru, Srbin kažu uhapšen zbog malverzacija oko Brezovice i još četvorica njih su isto toliko u pritvoru, a ovaj što je upucao decu je na slobodi. Pa jel to demokratija? Jel Vučić lud? Još jedanput da zahvalim srpskom narodu na severu KiM što je trpeo prisustvo okupacionih snaga juče, koji ni kamen na njih nisu bacili, niti nekoga mrko pogledali, ali silinom volje pokazali da neće dozvoliti da ih neko okupira, zaključio je Vučić.

Mi ćemo glasati protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope, i nemojte više da nas varate i lažete, vi iz Evrope i sveta koji mislite da imate pravo da nas lažete i varate.

Vjosa Osmani obmanjuje javnost kada kaže da Srbija krši poslednji sporazum, a to nigde ne piše, ali u Briselskom sporazumu piše formiranje Zajednice srpskih opštine... A četiri puta smo učestvovali u njihovim izborima, a nisu formirali ZSO. Oni se ne stide procenta izlaznosti, oni se raduju što su okupatori, što ih niko neće, što ih niko ne želi da vidi, i baš takvi hoće da upravljaju. Kurti čestitao izabranim predsednicima i odbornicima. Šta očekujete od Srba i srpske države posle ovoga? Posle ovakvih izjava? Čovek koji ima makar malo časti, šta bi uradio, ali vidim da nisu razumeli poruku, da misle da pribegavaju represiji, da ubijaju ljude valjda.

Stvarnog dijaloga nema, kakav je dijalog, ako nas Albanci vide kao neprijateljsku stranu, ja se u životu nisam rukovao sa Kurtijem, nikada nije hteo da razgovaramo, jer oni jedino hoće da priznamo nezavisno Kosovo. Obavio sam na desetine telefonskih razgovora, razmenio na stotine poruka sa predstavnicima međunarodne zajednice. 

-Za nas je važno da uvek gledaju da se sačuva mir i mislim da je ovo bila najbolja slika. Da je ovo bilo kao u okupaciji iz 26 slika. Najbolja slika lažne demokratije i to ne samo prištinske već i onih koji ih podržavaju, mislim da su ljudi i u regionu mogli da vide sve. Zamislite da na izbore izađe 3,4 odsto i mi kažemo sada ćemo da upravljamo. Bez nekih drugih pitanja, oni nama osporavaju više od 50 odsto. Ovo pokazuje kako izgleda mrak za demokratiju, kako je sve dozvoljeno ne bi li se Srbi unizili ali i pokazalo da su Srbi odgovoran narod koji zna da štiti svoje interese uprkos pretnjama koje nisu male, istakao je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike