Vučić o prihvatanju zahteva Prištine za članstvo u SE: Kao što vidite, principi odavno ne postoje

25.04.2023

15:01

0

On je naglasio da se nikada nije dogodilo da u SE bude primana nepriznata zemlja

Vučić o prihvatanju zahteva Prištine za članstvo u SE: Kao što vidite, principi odavno ne postoje
predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom jučerašnjeg glasanja u Savetu Evrope o kandidaturi tzv. Kosova u toj međunarodnoj organizaciji da je to velika sramota i da se nikada nije dogodilo da je neko primljen preglasavanjem niti da bude primana nepriznata zemlja. 

"Postojale su dve zemlje samo, koje nisu bile članice UN koje su primane u SE, ali to zato što one nisu htele da budu deo UN, zbog međunarodno - pravnog poretka, a ne zato što se neko bunio ili pravio problem da te zemlje u određenim granicama postoje - to su Švajcarska i Irska", rekao je predsednik novinarima u Palati Srbija. 

On je naglasio da se nikada nije dogodilo da u SE bude primana nepriznata zemlja ili zemlja za čiji prijem postoje problemi oko njenog teritorijalnog integriteta te dodao da "kao što vidite, principi odavno ne postoje". 

On je pomenuo i nestajanje Jugoslavije i promenu svih mogućih principa kao i onih koji se odnose na teritorijalni integritet.

Vučić je rekao da je glasanje u SE najavljeno još pre godinu ili dve, i da "tu nemamo čega da se stidimo" te dodao da to ostaje samo "crvenilo na obrazu onih koji su govorili kako ćemo mi to da podržimo". 

On je ocenio i da je sve besmisleno, da nema nikakvog prava, već samo sile.

"Sutra idem sa predstavnikom EU Žiofreom da otvaramo Fetislam - tvrđavu u Kladovu. Hvala EU, mnogo novca su nam dali fascinantno smo je uredili, zajednički i sada imamo ramske tvrđave preko Golubačke tvrđave sve do Fetislama uz Dunav, nešto što niko u Evropi i svetu čini mi se nema. Takvo blago i bogatstvo. A šta da pričam o ovome, verujte mi ne znam", rekao je Vučić. 

Princip broj 2

On je rekao da ne zna "šta da priča sa njima u Briselu" i da je možda bolje da ljudi razmisle, da možda, kako je rekao, neko koga mogu da varaju i mogu dalje da nastave da lažu pošto, kako je rekao "mene više ne mogu" i  možda bi bilo bolje za zemlju da ide neko drugi.

"Ne samo 2. maja već inače. Prošao sam hiljadu puta, hiljadu razgovora. Sve sam im trikove naučio... ali je uvek iza svega stajala laž i prevara", rekao je predsednik. 

Vučić je rekao da ništa neće da menja u svom odnosu samo da neće da donosi odluke na prečac, ali i da će se sada odnositi drugačije, odnosno, kako je rekao fer i uz poštovanje principa Povelje UN i međunarodno javno  pravnih normi.

"A broj dva princip - onako kako vi prema nama, tako i mi prema vama. Ili poštovanje principa reciprociteta. Ja mislim da sam preko 70.000 puta izrazio potvrdu teritorijalnog integriteta BiH. Vi ste uzdržani oko teritorijalnog integriteta Srbije. Pa dobro ako ste uzdržani - samo nemojte da mi dolazite više na konferencije za novinare da me pitate bilo šta, pošto sam uzdržan od komentara na sve", rekao je Vučić. 

On je dodao da misli da je to nešto što je uobičajeno i normalno, i da tu nema nikakve ljutnje već samo poštovanja - samopoštovanja, poštovanja naroda koji predstavljate i "poštovanja onoga što je za nas svetinja a to je naša Srbija". 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike