Vučić se obratio u Donjoj Gradini: Izgradićemo dva memorijalna centra da svako zna kakvi su strašni zločini činjeni ovde

23.04.2023

10:23 >> 12:32

2

Autor: I.K.

U jasenovačkim logorima smrti stradalo je oko 700.000 dece, žena i staraca, najviše Srba, Jevreja i Roma

Vučić se obratio u Donjoj Gradini: Izgradićemo dva memorijalna centra da svako zna kakvi su strašni zločini činjeni ovde
predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright RTRS printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje obeležavanju Dana sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini. Obeležavanju Dana sećanja prisustvuje i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsednik Vučić je položio venac na grobno polje "Topole". U Spomen-području svečano su postrojeni kadeti Vojne i Policijske akademije Srbije i počasna jednica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

 

Sa njim u delegaciji nalaze se i ministri Siniša Mali i Nikola Selaković, kao i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić.

Prisutni su i ambasadori Izraela za BiH sa sedištem u Tirani Galit Peleg, Rusije Igor Kalabuhov, Srbije Aleksandar Đorđević, predstavnici kineske i mađarske ambasade, Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH, gradova i opština u Srpskoj, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i potomci žrtava.

Obeležavanju prisustvuju i lider Demokratskog fronta iz Crne Gore Andrija Mandić, predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Arno Gujon.

Centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana sećanja u Donjoj Gradini prisustvuje i veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola u Srpskoj, čiji je dolazak ove godine prvi put organizovalo Ministarstvo posvete i kulture Republike Srpske.

Obraćanje Aleksandra Vučića

-Osim da budemo trag, moramo da budemo putokaz. Ovde su ih bacali po grobnicama, ovde je bilo bitno ubiti što pre. Ubijanjem čoveka, žene deteta ubijeno je i ime, ubijana je vera, nacija, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju pred okupljenjima na stratištu.

-Danas Srbi jedinstveno reaguju na svaku vrstu pritiska spolja, jer neće da trpe jaram. Srbin hoće da bude svoj na svome. Danas su izbori na severu Kosova i Metohije koji se održavaju za one koji ne žive na severu Kosmeta. Nameravaju da osvoje vlast za one koji ne mogu da dobiju ni dav posto glasova. Tražili su naše odobrenje, a do ovog trenutka, na ove izbore izašlo je svega nekoliko Srba, neće Srbi ni da slušaju, da služe tuđim interesima, hoće da služe svojim interesima, hoće mir sa svima, da poštuju sve, ali pre svega da se bore za interese svoga naroda, poručio je Vučić. 

Tanjug/Predsedništvo Srbije
 

 

Vučić je rekao da je dogovoreno da Republika Srbija i Srpska izgrade memorijalni centar u Donjoj Gradini, da uvek možemo da ga posećujemo i da svako iz Srbije i Republike Srpske zna kakva je to svetinja za naš narod, a jedan memorijalni centar u Beogradu da svaki stranac može da poseti taj centar i da zna šta se dogodilo u Jasenovcu i kakvi su strašni zločini činjeni ovde samo zato što su bili Srbi i pravoslavne vere... 

-Srećan sam što ovde vidim veliki broj mladih, koji će da nauče mnogo o Jasenovcu. Ako nismo u stanju da negujemo kulturu sećanja, ništa nećemo imati u budućnosti, nećemo biti vredni opstanka. Zato je važno da se ponašamo mudro i ozbiljno u narednom periodu, da čuvamo mir, previše smo ratova imali. Ipak, da znamo šta je naše i da od toga ne odustajemo. Srbija će uvek da se drži međunarodnog prava, baš onoga čega se mnogi u svetu ne drže a nama drže pridike. Kada ih pitate po kom aktu hoće da nam otmu deo države, kažu nemojte o prošlosti. A o čemu ćemo? Ako ne o postojanju svog naroda? Trebalo je valjda da se pravdamo i za prikaz Vojske Srbije, a nije problem što će za koji dan to uraditi Švedska. Jer da bi oni bili zadovoljni, mi moramo da budemo slabi. E zato ćemo da damo sve do sebe da budemo jači i snažniji i ekonomski i u svakom drugom smislu. Teško je vreme pred nama i veliko breme. Mi smo danas gotovo usamljeni. Svi ostali bi želeli ili da trajno uzmu nešto naše, a naš odgovor je poštovanje, mir koji čuvamo, ali i odlučnost. Da nikada ne zaboravimo najteže žrtve našeg naroda, ali i da gradimo privredu i ekonomiju i čuvamo nacionalne interese. Da nikad više ne dozvolimo da nas dele, rekao je na kraju obraćanja Vučić.

U logoru ubijeno 360.000 uglavnom Srba

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH. Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je ubijeno 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

RTRS printscreen
 

 

Na platou Spomen-području Donja Gradina služen je molitveni pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama zločina Nezavisne države Hrvatske (NDH) u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Molitvom je odata počast nastradalim mučenicima u Jasenovcu i Donjoj Gradinina.

Pravoslavnu molitvu održao je vladika banjalučki Jefrem, romsku predsednik Svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković, a jevrejsku generalni sekretar opštine Doboj Dario Atijas. 
Atijas je pročitao militvu za Jevreje i sve druge žrtve zločina Nezavisne države Hrvatske (NDH) u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Spomen-područje Donja Gradina je najveće stratište srpskog naroda i deo je koncentracionog logora Jasenovac, koji je formiran za vreme Nezavisne države Hrvatske u Drugom svetskom ratu.

U koncentarionom logoru Jasenovac je na stravičnim mukama umoreno 700.000 nevinih muškaraca, žena i dece, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

Od ukupnog broja, prema procenama Programa uređenja Spomen-područja Donja Gradina, u Donjoj Gradini je ubijeno 366.000 ljudi.
 

RTRS printscreen
 

 


Od ukupne površine Spomen-područja Donja Gradina istraženo je i zaštićeno 116 hektara. Na tom delu do sada je, prema podacima iz Spomen-područja, otkriveno 125 masovnih grobnica ogromnih dimenzija koje se prostiru na devet grobnih polja.

Osim masovnh grobnica, u Donjoj Gradini se nalazi Topola užasa, drvo na kojem su ustaše obesile na hiljade ljudi, koji su pre vešanja bili izloženi najstrašnijim mučenjima.

Jasenovačka stradanja trajala su od 1941. do 22. aprila 1945. godine.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike