Osnovao više najtiražnijih novina, pa osuđen zbog izgovorene reči: Ko je Dragan J. Vučićević?

07.04.2023

09:12

0

Glavni urednik Informera je pre odlaska u zatvor poručio da je to njegov vid protesta koji ima za cilj dekriminalizovanje uvrede

Osnovao više najtiražnijih novina, pa osuđen zbog izgovorene reči: Ko je Dragan J. Vučićević?
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević izašao je nedavno iz Okružnog zatvora u Beogradu nakon što je njegova nevenčana supruga samoinicijativno platila kaznu od 200.000 dinara po sramnoj presudi Drugog osnovnog suda u Beogradu za krivično delo uvrede na osnovu tužbe Jugoslava Ćosića.

Pa iako je Vučićević već duži niz godina bio novinar najtiražnijih listova u Srbiji, široj javnosti nije toliko poznata njegova biografija.

24sedam
 

Dragan J. Vučićević je rođen 9. oktobra 1973. godine. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. 

U svojoj ranoj karijeri, radio za dnevne novine Politika, Blic, Glas javnosti i Demokratija. Posle 2000-e, bio je jedan od osnivača dnevnih listova Nacional, Kurir i Press. 

Vučićević je sa grupom novinara osnovao Kurir, u kom je bio do kraja 2005. godine, kada je, nakon spora sa vlasnicima Kurira, zajedno sa grupom novinara napustio list da bi osnovao dnevni list Press. 

Press napušta u decembru 2011. godine i osniva Informer koji ubrzo postaju najčitanije novine u Srbiji.

24sedam
 

Pored toga što je glavni i odgovorni urednik Informera, Vučićević je poznat po tome što je bio voditelj emisije Teška reč, koja se bavila aktuelnim temama.

Dragan J. Vučićević živi sa nevenčanom suprugom Marijom Đurišić i otac je šestoro dece.

Podsetimo, Glavni urednik Informera je pre odlaska u zatvor poručio da je to njegov vid protesta koji ima za cilj dekriminalizovanje uvrede.

- Niko ne sme da ide u zatvor zbog nečega što misli i što je izgovorio! Ja sam danas, prema po krivičnoj prijavi Jugoslava Ćosića, ali i Žakline Tatalović, koja je na skandalozan način postala pravosnažna, kao i Dragana Spasića iz Trgovišta, višestruko osuđivani kriminalac!?! Zbog čega?! Jesam li ubio nekoga, opljačkao nekoga?! Nisam! Šta bi bilo da ovakav poziv za zatvor stigne i na adrese nekih drugih novinara!? - upitao je Vučićević i istakao da “srpsko pravosuđe sudi ne po pravu nego po politici”, te da niko ne sme da završi iza rešetaka zbog svojih stavova.

Glavni urednik Informera je odmah, kako je već ranije rekao, obavestio zatvorsku upravu da stupa u štrajk glađu.

24sedam/Goran Sivački
 

- Rekao sam da ću ići u zatvor i evo idem u zatvor, javljam se na odsluženje zatvorske kazne. Sve sam rekao, sve znate. Kada pređem ovu kapiju, obavestiću zatvorsku upravu da stupam u štrajk glađu. Imam dva zahteva, jedan je revizija postupka, na osnovu koje sam osuđen po krivičnoj tužbi Jugoslava Ćosića, jer mislim da je presuda skandalozna, politička. Drugi zahtev je pokretanje inicijative za dekirminalizaciju uvrede - rekao je Vučićević neposredno pre ulaska u zatvor.

Podršku glavnom uredniku Informera pružile su mnoge javne ličnosti iz sveta politike, novinarstva, kulture i šoubiznisa, a onlajn peticiju koju je pokrenula redakcija Informera, sa ciljem da uvreda više ne bude krivično delo i da se više nikad u Srbiji ne ponovi da jedan novinar ode u zatvor zbog izgovorene ili napisane reči, potpisalo je 40.000 građana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike