Oni koji su godinama iznosili laži i uvrede na račun predsednika danas nekažnjeno likuju nad Vučićevićevom presudom(VIDEO)

04.04.2023

23:16

0

Autor: 24sedam

Pokrenuta je peticija sa ciljem da uvreda više ne bude krivično delo i da se u Srbiji više nikad ne ponovi da jedan novinar ode u zatvor zbog istine

Oni koji su godinama iznosili laži i uvrede na račun predsednika danas nekažnjeno likuju nad Vučićevićevom presudom(VIDEO)
Dragan J. Vučićević - Copyright M.M./ATAImages

Glavni i odgovorni urednik "Informera" Dragan J. Vučićević osuđen je zbog “uvredljivih tvitova” o novinaru i nekadašnjem direktoru Televizije N1 Jugoslavu Ćosiću i Žaklini Tatalović i on je od ponedeljka na izdržavanju zatvorske kazne od 6 meseci u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Redakcija njegovog dnevnog lista pokrenula je peticiju sa ciljem da uvreda više ne bude krivično delo i da se u Srbiji više nikad ne ponovi da jedan novinar ode u zatvor zbog izgovorene ili napisane reči.

Nasuprot onima koji se bore protiv nepravde i zatvorske kazne za izgovorenu istinu, tu su i one "kolege" koje likuju i naslađuju se nad Vučićevićevom sudbinom.

Mnogi od njih godinama objavljuju laži i do sada su izrekli stotine uvreda na račun predsednika države i njegove porodice, nemaju nameru da prestanu, nikada nisu procesuirani na ovakav način uz krivičnu presudu niti završili u zatvoru.

Tako je Marko Vidojković u svojoj emisiji rekao da je "predsednik lud i ima dijagnozu", psovao mu majku usred programa. Slično je ponovljeno i u emisiji "Mentalno razgibavanje", dok je na portalu Nova objavljen veliki broj tekstova u kojima navode da "nije psihički stabilan", da je "pijanica i budala" itd.

To rade i danas i ne smatraju da je takav način pisanja odnosno obraćanja uvreda.

Ostaje pitanje šta bi se desilo i kako bi govorili sa svojih javnih glasila da je neko od njih zbog verbalnog delikta završio iza rešetaka.

Dragan J. Vučićević štrajkuje glađu

Podsetimo, glavni i odgovorni urednik "Informera" od 3. aprila nalazi se na odsluženju šestomesečne zatvorske kazne.

Odmah po dolasku obavestio je zatvorsku upravu da stupa u štrajk glađu.

24sedam/Goran Sivački
 

Imam dva zahteva, jedan je revizija postupka, na osnovu koje sam osuđen po krivičnoj tužbi Jugoslava Ćosića, jer mislim da je presuda skandalozna, politička. Drugi zahtev je pokretanje inicijative za dekirminalizaciju uvrede - rekao je Vučićević neposredno pre ulaska u zatvor.

O ovom slučaju nedavno se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao da je u telefonskom razgovoru molio Vučićevića da ne ide u zatvor, dodavši da je ponudio i da mu on plati kaznu.

M.M./ATAImages
 

Ministar Miloš Vučević je poručio da ova presuda pokazuje da postoje dvostruki aršini, kao i da je vrlo upitno definisanje šta znači nezavisno pravosuđe, predsednica Vlade Ana Brnabić da ne sme da se meša u rad institucija ali je upečatljivo ćutanje novinarskih i medijskih udruženja.

Njemu su podršku pružili mnogi političari, ali i ličnosti iz javnog života - glumci, muzičari, pevači, kolege, građani...

Peticiju i zahtev Dragana J. Vučićevića da uvreda više ne bude krivično delo potpisale su i kolege novinari: Dragana Milovanović, Ivana Vučićević, Dejan Vukelić, Duško Vukajlović, Vasilije Papović, Goran Gmitrić, Dragan Karadžić, Milan Babović ...

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike