Ministar Vučević pružio podršku Draganu J. Vučićeviću: Svojim primerom želi da pokaže da se ovaj festival licemerja mora prekinuti

04.04.2023

18:58

0

On je istakao i to što pojedine kolege novinari i udruženja ćute na presudu glavnom uredniku Informera i to sve zbog njegove uređivačke politike.

Ministar Vučević pružio podršku Draganu J. Vučićeviću: Svojim primerom želi da pokaže da se ovaj festival licemerja mora prekinuti
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević podržao je glavnog i odgovornog urednika Informera Dragana J. Vučićevića koji je od ponedeljka ujutru na izdržavanju šestomesečne zatvorske kazne, zbog verbalnog delikta, tačnije tvitova o novinaru i nekadašnjem direktoru Televizije N1 Jugoslavu Ćosiću.

Ministar Vučević je istakao da presuda uredniku Informera pokazuje da postoje ti dvostruki aršini, kao i da je vrlo upitno definisanje šta znači nezavisno pravosuđe.

- Presuda Draganu Vučićeviću pokazuje da postoje ti dvostruki aršini, i zaista, vrlo upitno je definisanje šta znači nezavisno pravosuđe. Sad se po tom formom i definicijom dovodi i to da vi nemate pravo na slobodu mišljenja, čak iako imate pravo da nešto kažete, to ne znači da nećete biti sankcionisani. Nije sankcionisan onaj koji je rekao da treba silovati sve članove SNS-a, njihove ćerke, majke, i ostale rođake, sad nije problem to, već je problem kad vi kažete da je to rekao neki bolesnik, a to ne samo da je bolesnik, već idiot, kreten, neko ko bi morao da odgovara u svakom smislu moralnom i reko bih i krivično-pravnom, ali mi ove imamo obrnuto, da odgovara neko ko je nazvao nekoga ko tako nešto izjavi bolesnikom - rekao je Vučević i dodao:

- Odluka Vučićevića je da ne plati tu kaznu, da se ona zameni za kaznu zatvora, ja ne mogu da kažem da sam srećan zbog toga, nikad se ne radujem da neko ide u zatvor osim onog ko počini neko krivično delo i to kažem kao pravnik. Žao mi je što Dragan nije platio kaznu, to niko nije mogao da uradi osim njegovog branioca ili njegove supruge, a verujem da je njegov uticaj bio da to niko ne radi.

24sedam/Goran Sivački
Dragan J. Vučićević

Vučević je istakao da Vučićević svojim primerom želi da pokaže da se ovaj festival licemerja mora prekinuti.

- On želi da svojim primerom, a to će ga koštati puno, pokaže, a ulog je sada mnogo veći, on igra na priču da se ovaj festival licemerja, hipokrizije mora prekinuti, da se kažnjavaju oni koji ubicu nazovu ubicom ili lažova lažovom da oni budu osuđeni, a ne ubice, lažovi... Mi imamo zamenjene okolnosti, upropašćeni pravini sistem, papir trpi sve, presuda je takva kakva jeste na sramotu rekao bih celog društva. Premijerka je s pravom rekla, zaista je ta gromoglasna tišina udruženja novinara, neprijatno im je da podrže Dragana Vučićevića kao glodura Informera jer možete dobiti etiketu da ste bot i da ste se prodali vlasti pa bolje da ćutimo, to se njemu dešava, možda je malo i zaslužio jer ne podržavamo njegovu politiku, pa on prolazi tako kako prolazi - istakao je ministar Vučević.

On se osvrnuo i na to što pojedine kolege novinari i udruženja ćute na presudu glavnom uredniku Informera i to sve zbog njegove uređivačke politike.

- Kod Dragana Vučićevića ćute, jer se ne slažu sa njegovom uređivačkom politikom, a to je njihova kardinalna greška, ovde se govori o pravu na slobodu govora i misli i javne štampe, odnosno slobodu štampe, ti osnovi postulati osnovnog građanskog društva, a njima su puna usta tih vrednosti padaju u vodu jer neće javno da osude ovo što se dešava Draganu Vučićeviću a ponavljam, neće da kažu jer su u sukobu sa njegovom uređivačkom politikom, i tu vidimo stanje i hipokriziju u tom delu društva, vidimo da je protiv nekih sve dozvoljeno, a protiv nekih nije ništa - podvukao je Vučević.

Redakcija Informera pokrenula je onlajn peticiju sa ciljem da uvreda više ne bude krivično delo i da se više nikad u Srbiji ne ponovi da jedan novinar ode u zatvor zbog izgovorene ili napisane reči.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike