Dačić podržao Vučićevića: Nadam se da će se pronaći rešenje da se ovako nešto nikad ne ponovi

03.04.2023

13:32

0

"Nije dobro za državu Srbiju da u 21. veku novinari idu u zatvor zbog iznešenog mišljenja"

Dačić podržao Vučićevića: Nadam se da će se pronaći rešenje da se ovako nešto nikad ne ponovi
Copyright ATAImages/Antonio Ahel 24sedam/Goran Sivački

Ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da u potpunosti podržava zahtev glavnog urednika Informera, Dragana J. Vučićevića, da se dekriminalizuje uvreda, kako se nikad ne bi ponovilo da jedan novinar mora u zatvor zbog iznešenog mišljenja.

- Pre svega mislim da nije dobro za državu Srbiju da u 21. veku novinari idu u zatvor zbog iznešenog mišljenja. To je, između ostalog, slika i prilika stanja u našem pravosuđu. Jer, ako je Vučićević taj koji treba da ide u zatvor, kojom kaznom treba da budu kažnjeni oni koji već 10 godina iznose razne neistine i laži o Srbiji, a naročito o predsedniku Srbije i njegovoj porodici - rekao je Dačić.

Znajući Vučićevića, pošto ga poznajem duže od 20 godina, istakao je Dačić, znao sam da će do kraja ostati pri onome što je rekao, jer je on uveren u ispravnost svojih reči i da to treba isterati do kraja.

- Na kraju krajeva, ako ima nešto korisno od svega toga je što će svi videti besmislenost takve sudske prakse i uvrede koja se i dalje zakonom tretira kao krivično delo - rekao je šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, zaista je licemerno da danas neki likuju nad tim, umesto da se svi novinari solidarišu i da budu protiv toga da bilo ko od njih ide u zatvor.

- Vi imate situaciju da se neki sada raduju, da se nadaju da će, ako Vučićević bude štrajkovao glađu, ići do kraja i do teških posledica po njegovo zdravlje. To pokazuje veliko njihovo licemerje i nečoveštvo - kazao je Dačić i dodao:

- U svakom slučaju, ja dajem punu podršku Vučićeviću i već sam dao apel pravosuđu da učini sve da se izbegne njegov odlazak u zatvor, ali to nije urodilo plodom. 

Dačić je naglasio da je upravo Vučićevićev zahtev da se dekriminalizuje uvreda suština svega.

- Nadam se da će taj zahtev biti prihvaćen i da će se pronaći rešenje da se ovako nešto nikad ne ponovi - poručio je Dačić.

Podsetimo, Dragan J. Vučićević, glavni urednik dnevnog lista Informer, danas je otišao na izdržavanje zatvorske kazne zbog verbalnog delikta. Vučićević je dobio kaznu zatvora u trajanju od šest meseci zbog dva tvita koja je uputio novinaru i nekadašnjem direktoru televizije N1 Jugoslavu Ćosiću, kao i "uvredljivog tvita" novinarki N1 Žaklini Tatalović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike