Dragan Vučićević: "Zbog istine idem u zatvor, 3. aprila ću se javiti na odsluženje kazne" (FOTO/VIDEO)

31.03.2023

09:20

1

Autor: 24sedam

U ponedeljak, 3. aprila, u 9 časova javiću se na odsluženje zatvorske kazne u Okružni zatvor u Beogradu - rekao je ranije Vučićević

Dragan Vučićević: "Zbog istine idem u zatvor, 3. aprila ću se javiti na odsluženje kazne" (FOTO/VIDEO)
Dragan J Vučićević - Copyright 24sedam

- Mnogi su mislili da ja lažem, ali evo presude. Ako se u ponedeljak 03.04. aprila ne javim u zatvor, biću uhapšen. Ja u ponedeljak idem u zatvor - rekao je Dragan J. Vučićević, glavni urednik dnevnog lista "Informer" na konferenciji za medije na kojoj govori o presudi po krivičnoj prijavi Jugoslava Ćosića.

Ja sada ukazujem da srpsko pravosuđe sudi ne po pravu nego po politici. Neke sudije me politički ostrašćeno mrze, evo može i advokat Boris Bogdanović da potvrdi - rekao je Vučićević i pokazao presudu.

Vučićević se zahvalio kolegama od kojih je dobio podršku.

- Hvala kolegama koji su me podržali, hvala i onima koji likuju, koji se vesele. Može da zaigra mečka i pred njihovim vratima. Držim reč da u ponedeljak idem u zatvor, 03. aprila ujutru između 9 i 10 časova ujutru otići ću na izdržavanje kazne u zatvor u Bačvanskoj ulici.

Nakon Vučićevića pričao je i advokat Boris Bogdanović.

24sedam
 

- Kada Vlada Republike Srpske predlaže da se u krivični zakonik ponovo vrate uvreda i kleveta koji su inače izbačeni, onda je to kršenje slobode medija, onda to povećava nivo autocenzure. Zašto je prihvatljivo da u Republici Srbiji uvreda i kleveta treba da budu krivično delo, a tamo nije u redu. Mislim da su to neka principijelna pitanja - rekao je on i dodao da tu nelogičnost ne može niko da objasni.

Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Informer, Milovan Stanić, kratko i jasno je poručio svima prisutnima da dnevni list Informer ima svoju jasnu uređivačku politiku.

- Mi nikada od toga nećemo odustati pod pritiscima, a ovo zatvaranje i krivično gonjenje našeg urednika Vučićevića je jedan vid pritisaka. Mi nikada nećemo popustiti pod pritiskom - rekao je on.

Vučićević se pitao na kraju koliko ljudi će ići u zatvor ako ovo postane normalno.

24sedam
 

- Šta ćemo ako ovo postane normalno, pa onda neke kolege krenu u zatvor, neke druge kolege - rekao je Vučićević.

Glavni urednik dnevnog lista Informer odgovarao je na pitanja novinara na kraju konferencije.

- Vi ste očigledno došli ovde da vodite drugu kampanju. Vidim, dragi kolega, da se radujete što ja idem u zatvor. Daću vam ovaj nalog za osuđenog, slikajte ga, fotokopirajte ga uradite sve, i onda nađite gde piše novčana kazna pa da vidimo. Evo ovo je u skladu sa kodeksom. Postavite pitanje, a onda ne dozvoljavate da vam odogovore. Ja sam osuđen krivično, orgomna je razlika između prekršajne i krivične prijave i presude. Ja sam osuđen jer sam za Jugoslava Ćosića rekao da je šiptarski plaćenik, i to sam dokazao. Kako? Tako što imamo dokaze da su mu šiptari uplaćivali pare, firmi u kojoj je on većinski vlasnik. Sud mi kaže da to je tačno, ali šta je to bitno. Ja sam osuđen zbog istine na zatvor - odgovorio je Vučićević novinaru N1.

24sedam
 

Boris Bogdanović je obrazložio činjenice koje novinaru N1 nisu bile jasne. 

- Presuda je pravosnažna. Stoji da nije uručena Draganu Vučićeviću. Po proceduri jedna ide Vučićeviću jedna meni kao advokatu. Ako sud donese presudu znači da je ona potvrđena i doneta, bez obzira što nije dostavljena nekome. Dakle, kada sud presudi to je amin, već tada, od tog trenutka ta presuda važi, bez obzira da li vam je presuda uručena ili ne još uvek.

24sedam
 

- Pre devet godina, isti ovaj Jugoslav Ćosić, tvrdio je za mene da sam učestvovao u ubistvu Zorana Đinđića. Naravno da nisam nikakav saučesnik. Ćosić je tvrdio da imaju dokazi, a od dokaza ništa. Presuđeno je naravno, da nikada nisam imao kontkat sa bilo kim ko je učestvovao u ubistvu premijera tadašnjeg. Ćosić je, dakle lagao, ja sam dobio na sudu, a on je oslobođen zato, kako je to tada sudija rekao, pričao je kao novinar. A šta sam ja sada na Tviteru pričao? Kao vodoinstalater.

Vučićević je podsetio na napade na Informer koji su se dešavali, a koje niko nije osudio.

- Iznenađen sam reakcijom UNS koji ćuti. Pitao bih sve, a pozivam i vas da pitate, šta je sa one dve gospođe ili gospođice koje su me napale na Terazijama? Obavešten sam da je nadležno Tužilaštvo pokrenulo istragu. Kako je moguće? Da li to znači legalizacija linča novinara koji vam nisu po volji? Šta bi bilo da je neko bacio jedno jaje na Danas, N1, Nova S. Nama nisu bacali jaja,donosili su džakove balege. Nas su prebijali na ulazu u zgradu. Da li je neko nekada odgovarao za to?

24sedam
 

Novinar N1 je imao još jedno pitanje za kraj, a interesovalo ga je da li je ovo priprema za uvođenje verbalnog delikta kao krivičnog dela.

- Vi ste u ovoj zemlji zaštićeni kao crne mečke. Neće vama niko ništa. Protiv vas se ne podnose nikakve prijave. Jednom je neko nekada najavio da će neko protiv vas podneti kontratužbu. Onda ste vi, ne vi konkretno nego neko sa te strane, krenuli da cvilite kako ste vi žrtva. Neću biti u prilici u narednim nedeljama i mesecima da pričam o ovome, ne znam da li ću imati vikende slobodne, a i ako budem imao ne znam da li ću moći da pričam o tome, ne znam kakva su prvaila, nikada nisam bio u zatvoru. 

Novinari TV N1 i Danas napustili su konferenciju pošto im pitanja političkog analitičara Ištvana Kaića nisu odgovarala.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike