Melonijeva: Italija će biti prisutnija na Zapadnom Balkanu

03.04.2023

23:20

0

Zapadni Balkan je oduvek imao strateški značaj za Italiju - kazala je italijanska premijerka

Melonijeva: Italija će biti prisutnija na Zapadnom Balkanu
Đorđa Meloni - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

U Rimu je održan ministarski sastanak za Zapadni Balkan, koji je otvorio ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio Tajani, a italijanska premijerka Đorđa Meloni je učesnicima skupa poručila da bi ubrzanje integracije zemalja u Evropsku uniju povećalo stabilnost i da integracija ne treba da zastaje, jer se sve što se dešava na drugoj strani Jadrana odražava i na EU.

- Zapadni Balkan je oduvek imao strateški značaj za Italiju i cilj ove vlade je da Italije bude prisutnija u regionu sa političke, ekonomske i kulturne tačke gledišta - rekla je ona u svojoj poruci.

Prema Melonijevoj, sve što se dešava van Jadrana neminovno ima neposredan uticaj i stoga Italija ima veliku odgovornost prema Balkanu.

AP Photo/Virginia Mayo
 

Evropske integracije Zapadnog Balkana su, prema njenim rečima, strateško ulaganje u bezbednost same Evrope i stabilnost tog prostora.

- Italija je prvi evropski doprinosilac bezbednosti regiona sa misijama Kfora i EUFOR-a Altea i namerava da nastavi u ovom pravcu sa najvećom odlučnošću - rekla je ona.

Ona je dodala da je potrebna posvećenost svih, kako bi se suštinski unapredio proces regionalnog pomirenja i povećali napori da se prevaziđu prepreke koje sprečavaju region da iskoristi svoj puni potencijal.

Najbolji put za potpunu stabilizaciju Balkana, za italijansku premijerku, jeste definitivno uključivanje regiona u evropsku porodicu.

- Godine 2022. dostigli smo istorijske prekretnice: Italija je ubedljivo podržala otvaranje pregovora o članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom i odluku Evropskog saveta da prizna Bosnu i Hercegovinu kao zemlju kandidata. Sada moramo zadržati ovaj tempo i nastaviti njime, koristeći sve raspoložive podsticaje - zaključila je Melonijeva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: kosovo-online

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike